Δεκεμβρίου 25, 2022

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Ηλιόλουστη μέρα, με θερμοκρασία έως και 17 βαθμούς Κελσίου. Παράξενο για τέτοια εποχή. Μια βόλτα λοιπόν στην πόλη ό,τι καλύτερο. Βόλτα που αποκαλύπτει περίεργες και δυσάρεστες αντιθέσεις.

Στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης οι λιμουζίνες παρκάρουν για να κατεβάσουν τις καλοντυμένες κυρίες και κυρίους. Είτε για να γευματίσουν είτε για να παραλάβουν σε πακέτα το γεύμα για το σπίτι. Σε τιμές βέβαια άκρως «αλμυρές».

Στις παρυφές του κεντρικού συγκροτήματος, στα στενά και παράμερα δρομάκια βλέπεις στο πεζοδρόμιο ή σε μικρές γωνιές εγκαταλελειμμένων κτιρίων άστεγους, χωρίς τροφή, χωρίς κάτι να τους ζεστάνει (ναι ο ήλιος, αλλά τα βράδια κάνει κρύο - χειμώνας είναι). Και είναι περίεργο ότι ακόμη και στην ανατολική πλευρά (που υποτίθεται ότι είναι κάπως καλύτερα οικονομικά) σε περίοπτη παραλιακή θέση, είδαμε ένα ζευγάρι νέων σχετικά ανθρώπων να ψάχνει στους κάδους απορριμάτων.  Ναι, ανήμερα Χριστουγέννων.

Που είναι ο Δήμος; Που είναι το Κράτος; Που είναι η Εκκλησία; Που είμαστε όλοι εμείς; Επιπλέον, η πόλη πνιγμένη στα σκουπίδια. Χριστούγεννα. Ας κάνει μια βόλτα ο δήμαρχος. Ας αφήσει τις τελετές και δεξιώσεις. Ας περιορίσει λίγο τα στολίδια και τους φωτισμούς και ας σκύψει πάνω στους πολίτες.

Άκουσα ότι μια εταιρεία έκανε δωρεά σε κάποια φιλανθρωπικά ιδρύματα. Το ύψος της δωρεάς ήταν ασήμαντο (και δη επιμερισμένο σε πολλούς) μπροστά στα δισεκατομμύρια κερδών της εταιρείας. Με τα ίδια λεφτά ή και λίγο παραπάνω θα μπορούσε να χτισθεί μια δομή που να μαζέψει όλες αυτές τις ψυχές που για οποιοδήποτε λόγο κατέληξαν έτσι.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε και τους υγειονομικούς που έκαναν για δεύτερη χρονιά Χριστούγεννα  χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, χωρίς τίποτε. Πόσοι τους σκεπτόμαστε;

Προβλήματα, σε μια πόλη (και μια χώρα) με ένα σωρό αντιθέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: