Σεπτεμβρίου 19, 2016

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ Β - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Δύο χώρες στον κόσμο έχουν εισαγάγει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β στο εθνικό τους πρόγραμμα. Η Αυστραλία και η Αγγλία.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την Αγγλία (International Pathogenic Neisseria Conference in Manchester on September 5) δείχνουν ότι οι περιπτώσεις μηνιγγίτιδας Β μειώθηκαν κατά πολύ (έως και κατά το ήμισυ). Το εμβόλιο χορηγείται σε δόσεις 2 μην, 4 μην και 12 μην. Το επίσημο σχήμα στην Ευρώπη είναι διαφορετικό (3 αρχικές δόσεις και 1 αναμνηστική). Στη χρονική διάρκεια  εφαρμογής του το εμβόλιο χορηγήθηκε περίπου στο 95% του πληθυσμού στόχου. 

Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης του εμβολίου από πραγματικό πληθυσμό με ευρεία εφαρμογή του. Μέχρι τώρα το εμβόλιο έλαβε έγκριση και χρησιμοποιήθηκε με βάση μελέτες ανοσογονικότητας.

Βέβαια η Αγγλία είναι μια ιδιαίτερη χώρα, όπου η μηνιγγίτιδα είναι σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου η Αγγλία είναι ιδιαίτερη και ως προς τον τρόπο εφαρμογής διαφόρων εμβολίων, έχοντας φυσικά το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ελέγχει τον πληθυσμό και να εφαρμόζει μαζικά προγράμματα. 

Σε άλλες χώρες η μηνιγγίτιδα Β είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και γιαυτό εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς την αναγκαιότητα του εμβολίου. Ειδικά σε χώρες όπου το εμβολιαστικό 
πρόγραμμα είναι υπερφορτωμένο. Ορισμένοι τονίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι πρόωρα και δεν στοιχειοθετούν παρόμοιες στρατηγικές εμβολιασμού για άλλες χώρες. Επίσης, απόψεις εκφράζονται και για τη διάρκεια προστασίας του εμβολίου η οποία φυσικά δεν είναι γνωστή και έτσι το τελικό εμβολιαστικό σχήμα μένει να καθοριστεί μελλοντικά.

Medscape Medical News / 12-09-2016




Δεν υπάρχουν σχόλια: