Αυγούστου 16, 2021

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ - ΣΕ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΜΩΣ;

Δεδομένα φάσης 2/3 που δημοσιεύθηκαν προ ημερών έδειξαν ότι το εμβόλιο της Moderna κατά του SARS-Cov-2 είναι ασφαλές και επάγει ισχυρή ανοσιακή απάντηση σε εφήβους, συγκρίσιμη με αυτή των ενηλίκων.

Προσέξτε λίγο όμως:

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν  3732 άτομα 12-17 ετών από τα οποία τα 2489 έλαβαν το εμβόλιο και τα 1234 το placebo. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο και καμία περίπτωση νόσησης δεν αναφέρθηκε στους εμβολιασμένους τις 2 εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, ενώ αναφέρθηκαν 4 περιπτώσεις σε αυτούς που έλαβαν το placebo. 


N Engl J Med. 2021;doi:10.1057/NEJMoa2109522


Σημείωση: Με τα παραπάνω στοιχεία η εταιρεία θεωρεί ότι το εμβόλιο "δουλεύει". Έβγαλαν συμπεράσματα σε μόλις δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Έτσι έγινε και με  τα άλλα εμβόλια κατά της Covid-19 με  λίγο διαφορετικό το διάστημα ελέγχου (αλλά πάντα σύντομο). Λογικό ήταν να μην γνωρίζουν τι θα γίνει σε κάποιους μήνες, σε 6 μήνες, σε ένα χρόνο. Αν θα παραμένει η προστασία, αν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι αυτό και φτάσαμε σήμερα να συζητάμε για άλλες δόσεις, για μεταδοτικότητα, για σωρεία θανάτων κλπ. Γι αυτό και οι εταιρείες απαίτησαν να μην έχουν νομικές ευθύνες για ό,τι συμβεί. Πως να γνωρίζουν τι θα προκύψει στο μέλλον όταν οι παρατηρήσεις τους ήταν  για τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό; 

Νομίζω είναι κατανοητό αυτό. Μόνον κάποιοι καθηγητές δεν θα το καταλάβουν, όπως δεν κατάλαβαν και το απαράδεκτο κείμενο της Παιδιατρικής Εταιρείας, για τον σχολιασμό του οποίου (δες ανάρτηση 12-08-2021) είπαν ότι πρέπει να με διαγράψουν από τον Ιατρικό Σύλλογο. Λες και τις ανακρίβειες τις έλεγα εγώ και όχι η Παιδιατρική Εταιρεία. Τι να πεις!



Δεν υπάρχουν σχόλια: