Αυγούστου 24, 2021

COVID-19: ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε εχθές πλήρη έγκριση για το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer-BioNTech για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, καθιστώντας το το πρώτο εμβόλιο που έφυγε από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Αυτό για τις ΗΠΑ, και στη συνέχεια και για τις άλλες χώρες, πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης του εμβολίου.

To εμβόλιο θα κυκλοφορεί πλέον με την εμπορική ονομασία Comirnaty και η έγκριση του παραμένει για δύο δόσεις. Έγκριση για αναμνηστική δόση αναμένεται με νέα υποβολή στοιχείων στο άμεσο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι για ηλικίες 12-15 χρόνων, η έγκριση συνεχίζει να είναι επείγουσας χρήσης και όχι κανονικής αδειοδότησης. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει με ανακοίνωση της τους παιδιάτρους να μην βιάζονται και να μη χορηγούν το εμβόλιο σε ηλικίες για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί ακόμη (πχ., κάτω των 12 ετών). Εξάλλου δεν είναι γνωστό αν σε μικρότερες ηλικίες τα δοσολογικά σχήματα θα παραμείνουν ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.  

Ειδικοί άλλων ρυθμιστικών αρχών συμβουλεύουν τους εμβολιασμένους και αυτούς που πρόκειται να εμβολιασθούν ότι καλό είναι να φορούν μάσκες σε συνθήκες όπου η μάσκα απαιτείται (κατά ορισμένους παντού) διότι είναι δεδομένο πλέον ότι τα αντισώματα των εμβολιασμένων υποχωρούν πολύ γρήγορα, οι ίδιοι προσλαμβάνουν τον ιό εύκολα και τον μεταδίδουν ακόμη πιο εύκολα. Επιπλέον δεν έχει εγκριθεί η αναμνηστική δόση, για την οποία μάλιστα δεν γνωρίζουμε ακόμη τι επίπτωση θα έχει.


FDA News Release / 23-08-2021

Healio / Infect Dis News / 23-08-2021

The New York Time / 24-08-2021 


Δεν υπάρχουν σχόλια: