Οκτωβρίου 19, 2021

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΝΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

Έρχεται χειμώνας. Εκτός από την Covid-19 θα υπάρξουν κι άλλες λοιμώξεις και ιδιαίτερα του αναπνευστικού. Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί. Και αυξάνεται συνέχεια. Κι εμείς συνεχίζουμε να χορηγούμε αντιβιοτικά, χωρίς ιδιαίτερη κρίση. Συνήθως για λόγους προφύλαξης. Μα τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ως προφύλαξη. Πόσες φορές οι μάνες ακούνε τη φράση: "το παιδί είναι λίγο πριν την πνευμονία, πάρε αυτό το φάρμακο". Μα αν τα αντιβιοτικά σταματούσαν την πνευμονία τότε δεν θα υπήρχε καν η νόσος.  

Σε πρόσφατη και σχετικά μακροχρόνια διπλή - τυφλή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών (στη συγκεκριμένη περίπτωση αμοξικιλλίνης) σε παιδιά με λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού ΧΩΡΙΣ όμως πνευμονία, δεν είχε καμία ευεργετική επίπτωση στην πορεία και έκβαση της λοίμωξης. 

Γνωστό το εύρημα από παλιά, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά και εμείς συνεχίζουμε με κάθε πτάρνισμα πχ, να χορηγούμε κι ένα αντιβιοτικό. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε αντιβιοτικά σε σοβαρές καταστάσεις  και να μην βρίσκουμε. Ας πράξουμε λίγο ορθολογιστικά τον χειμώνα που έρχεται (μάλλον ήρθε). Ας έχουμε κατά νου ότι η πλειονότητα των λοιμώξεων αναπνευστικού στα παιδιά ακόμη και του κατώτερου αναπνευστικού είναι ιογενούς αιτιολογίας.


The Lancet, vol 318, October 16 2021  


Δεν υπάρχουν σχόλια: