Σεπτεμβρίου 22, 2022

ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ (ΓΡΙΠΗ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ) - ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Η χορήγηση εμβολίων μεμονωμένα είναι πολύ καλύτερη διότι δίνει καλύτερη αντισωματική απάντηση. Η αρχή αυτή δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε καταρριφθεί ακόμη.

Το ότι χορηγούμε πολυδύναμα εμβόλια ή προτείνουμε σύγχρονη χορήγηση δύο εμβολίων μαζί δεν σημαίνει κάτι. Δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Αυτό γίνεται για οικονομία χρόνου, και για ενσωμάτωση στο πρόγραμμα πολλών εμβολίων. Στην αντίθετη περίπτωση θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί. Βέβαια, η επιστήμη λέει γενικώς ότι η σύγχρονη χορήγηση είναι ισοδύναμη με τη μεμονωμένη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που διαφωνούν. Και φυσικά οι ίδιες παρασκευάστριες εταιρείες γράφουν στα ενημερωτικά φυλλάδια που συνοδεύουν το σκεύασμα (spc) ότι η σύγχρονη χορήγηση του Α εμβολίου με το Β εμβόλιο προκαλεί μειωμένη αντισωματική απάντηση ορισμένων στελεχών. Χωρίς κλινική σημασία, όπως συμπληρώνουν. Αν δεν υπάρχει χρόνος και χώρος, ας πούμε ότι δικαιολογείται η σύγχρονη αυτή χορήγηση. Αν όμως ο χρόνος επαρκεί, ποιος ο λόγος να διακινδυνεύσουμε μια πλημμελή απάντηση;

Αυτό συμβαίνει τώρα με το εμβόλιο του κορωνοϊού και της γρίπης. Μιλάνε συνεχώς για σύγχρονη χορήγηση. Γιατί; Τι εμποδίζει έναν ενήλικο να λάβει σήμερα την όποια αναμνηστική δόση του κορωνοϊού (αν τη χρειάζεται φυσικά – γιατί πολλοί λαμβάνουν δόσεις που δεν απαιτούνται) και κάμποσες ημέρες αργότερα (πχ 20 ή 30) να λάβει και το εμβόλιο της γρίπης;

Ακούστηκε ότι φέτος η συνάντηση του κορωνοϊού με τη γρίπη θα είναι «μεγαλειώδης». Στομφώδης έκφραση που καλά θα κάνουμε να τη θυμηθούμε στο τέλος της περιόδου γρίπης. Λένε επίσης ότι η πράξη απέδειξε ότι η σύγχρονη αυτή χορήγηση είναι ασφαλής. Πως το απέδειξε; Όχι, δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια και την αντισωματική απάντηση όταν το αναμνηστικό εμβόλιο του κορωνοϊού και το εμβόλιο της γρίπης χορηγηθούν μαζί. Υπάρχει μια μελέτη από την Αγγλία που αφορά το εμβόλιο της ΑΖ και το αρχικό εμβόλιο της Pf/Bio όταν συγχορηγήθηκαν με το εμβόλιο της γρίπης.

Πέραν των μελετών όμως και των ευχολογίων πιο σωστό είναι να υπάρχει μια απόσταση των δύο εμβολίων μεταξύ τους. Μόνο καλό κάνει στην όποια απάντηση θα έχουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: