Σεπτεμβρίου 07, 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ - ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ;

Το CDC ψήφισε υπέρ της χορήγησης δύο νέων εμβολίων της Pfizer/BionTech και της Moderna για χρήση ως αναμνηστική δόση σε ηλικίες από 12 και 18 ετών αντίστοιχα. Τα εμβόλια περιέχουν το αρχικό στέλεχος του ιού και στελέχη που στοχεύουν τις παραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 (Ηealio 02-09-2022).

Προσέξτε όμως, παρακαλώ, δύο πράγματα πριν αρχίσετε να ακούτε τις ενθουσιώδεις προτροπές των ημετέρων ειδικών.

1. Τα εμβόλια αυτά εγκρίθηκαν χωρίς να υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους (Ηealio 02-09-2022). Αν υπάρξουν στο μέλλον θα δούμε. 

2. Μην ελπίζετε σε κάτι. Τα ενημερωμένα αυτά εμβόλια για την COVID-19 (σημειωτέον έχουν εγκριθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο), δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο. Θα έχουν την ίδια περίπου προστασία με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, όπως προκύπτει από αρχικά στοιχεία (που; σε ανθρώπους ή σε πειραματόζωα;). Τα ενισχυτικά λοιπόν εμβόλια που στοχεύουν και την omicron έχουν οριακά οφέλη σε σύγκριση με μια επιπλέον δόση του παλαιότερου εμβολίου. Ιδιαίτερα το όφελος αφορά την αποφυγή νοσηλείας  (Νature, 01-09-2022).


4 σχόλια:

sonia είπε...

Καλημέρα σας.

Μου έκανε εντύπωση το εξής:τα νέα εμβόλια απευθύνονται μόνον σε όσους έχουν κάνει τα αρχικά εμβόλια.Δηλαδή κάποιος ανεμβολίαστος μέχρι τώρα δεν μπορεί να λάβει το «επικαιροποιημένο» εμβόλιο.Γιατί όμως;
Κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ για τη γρίπη πχ δεν θα κάνει-όταν το αποφασίσει- το τρέχον εμβόλιο;θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα με παλιότερα σκευάσματα;
Και τι σημαίνει ότι τα νέα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί μόνο σε ήδη εμβολιασμένους;
Περίεργα πράγματα πάλι.

Σόνια Χριστοφορίδου

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Καλημέρα,

Τα πάντα είναι θέμα μελετών και στόχων. Τα νέα αυτά εμβόλια θεωρήθηκε ότι δεν θα δοκιμασθούν σε ανθρώπους αλλά μόνον σε πειραματόζωα, διότι η δοκιμή σε ανθρώπους είναι χρονοβόρα. Εξάλλου το βασικό στέλεχος δοκιμάστηκε ήδη σε εκατομμύρια ανθρώπους και πιστεύεται ότι η προσθήκη κάποιου νέου στελέχους δεν θα αλλάξει τα δεδομένα. Σαν παράδειγμα φέρνουν το εμβόλιο της γρίπης το οποίο κάθε χρόνο αλλάζει χωρίς φυσικά να δοκιμάζεται.

Τώρα γιατί μόνον ως αναμνηστική δόση; Απλά γιατί αυτά τα εμβόλια έχουν μικρότερη ποσότητα mRNA και συνεπώς δεν τα συστήνουν για βασικό εμβολιασμό.

Τα πράγματα μπορεί να είναι περίεργα, αλλά αν εμβολιαστήκατε δεν ψάχνετε. Απλά ακολουθείτε τις κρατικές οδηγίες.

sonia είπε...

Η μικρότερη ποσότητα mRNA είναι μια λογική εξήγηση και απαντάει στην απορία μου.
Ευχαριστώ πολύ.

ΥΓ: Αν και εμβολιάστηκα εννοείται ότι ψάχνω και δεν ακολουθώ-απλά-τις κρατικές οδηγίες.

Σόνια Χριστοφορίδου



Κ. Σιακαβελλας είπε...

ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΜΠΑΚΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ mRNA ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΚΙΔΕΣ.ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ.
ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ