Μαρτίου 13, 2020

ΠΕΡΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ

Τόσα διαβάζουμε, τόσα ακούμε περί κορωνοϊού, τι να πιστέψουμε πια. Και κάποια στιγμή ο ο κ. εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είπε αυτό που γνωρίζουμε οι γιατροί. Η γρίπη προκαλεί 400-500.000 νεκρούς  σε όλο τον πλανήτη κάθε χρόνο. Μέχρις στιγμής η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε λιγότερο από 5000 θανάτους. Ούτε το ένα νούμερο είναι αποδεκτό ούτε το άλλο φυσικά. Αυτά είναι τα δεδομένα.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ο παγκόσμιος συναγερμός, ο πανικός, τα λαμβανόμενα μέτρα, ο φόβος. Γιατί άραγε δεν κινητοποιείται έτσι ο πλανήτης για τη γρίπη; Ή για όποια άλλη ανάλογης μορφής και φύσεως λοίμωξη; Γιατί τέτοια διαφοροποίηση στις αντιδράσεις; Περίπου ίδιες λοιμώξεις είναι. Τι ήταν εκείνο που θορύβησε τις υγιειονομικές αρχές; Μήπως γνωρίζουν κάτι που δεν το γνωρίζει ο κόσμος όλος; Μα σήμερα στην εποχή του διαδικτύου και της άκρατης πληροφόρησης μπορεί να μείνει κάτι κρυφό;

Θα το ξαναγράψω. Αν βάλουμε κάτω ψυχρά και λογικά τα νούμερα γρίπης και κορωνοϊού τότε θα δούμε τελείως διαφορετικές καταστάσεις από όσα πιστεύουμε. Φυσικά μιλάω με τα τρέχοντα δεδομένα. Αν αυτά διαφοροποιηθούν, διαφοροποιούνται και οι απόψεις.

Λήφθηκαν κάποια μέτρα από την πολιτεία. Πολύ σωστά. Το λάθος είναι ότι ανακοινώθηκαν θορυβωδώς. Με πομπώδες ύφος. Όχι όλα μαζί, αλλά σταδιακά. Ίσως άλλο λάθος. Ξέχασαν φαίνεται ότι απευθύνονται σε έναν από τους πιο απειθάρχητους λαούς. Έπρεπε σωστά μέτρα, με λιτές ανακοινώσεις και με τη μνεία ότι κάθε παράβαση των μέτρων συνοδεύεται από αυστηρή τιμωρία. Στην πράξη όμως, όχι μόνον στη θεωρία.  Εδώ έχουμε  συνεχείς ανακοινώσεις κάθε μέρα, με ύφος που αποπροσανατολίζει, με αναφορές αριθμών, νοσούντων τε και τεθνεώτων, λες και είμαστε στη μέση του καταστροφικού κυκλώνα που θα αφανίσει όλον τον πληθυσμό. Δεν ήθελε πολύ να απλωθεί ο πανικός. Και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος (πόσες φορές θα το γράψουμε αυτό;). Και ο κόσμος αντιδρά ανάλογα, λες και ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας.

Τα βασικά μέτρα λοιπόν προφύλαξης παρακάτω. Τόσο απλά και συνήθη, που αν εφαρμοζόταν από νωρίς νωρίς ίσως ήταν διαφορετική η εξέλιξη:
-καλό και συχνό πλύσιμο χεριών
-βήχας, πτάρνισμα με καλυμμένο πρόσωπο
-καθάρισμα του κινητού 2 φορές την ημέρα
-παραμονή στο σπίτι κάθε ατόμου με σημειολογία από το αναπνευστικό

Πριν πάρα πολλά χρόνια στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Λοιμωδών είχαμε αναρτήσει σε κάθε θάλαμο οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών. Είχαμε επίσης παντού φιαλίδια με αντισηπτικό. Κάποιοι μας κορόϊδευαν τότε λέγοντας μας υπερβολικούς και τονίζοντας ότι οι λοιμώξεις φθίνουν και τείνουν να εξαφανιστούν. Δεν πειράζει, θα ήθελα να ξέρω σήμερα τι λένε.

Μην πανικοβάλλεσθε λοιπόν. Μην αδειάζετε τα S/M. Τηρείστε τα απλά μέτρα υγιεινής, κλείστε τις τηλεοράσεις. Η πολιτεία επέβαλε και κάποια άλλα μέτρα, κατ΄ άλλους αναγκαία, κατ΄ άλλους όχι. Τηρείστε τα με προσοχή. Και αύριο μέρα είναι. Δεν θα πάθουμε κάτι αν σήμερα στερηθούμε μια συνήθεια ή μια "πολυτέλεια".  Έτσι θα μπορέσουμε να χαρούμε καλύτερα το αύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: