Μαρτίου 22, 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα. Ο Έλληνας είναι απείθαρχος. Ανυπάκουος. Το αποδεικνύουν καθημερινά τα γεγονότα. Σωστά  τα όποια μέτρα αποφασίζει το κράτος. Το λάθος όμως είναι ότι τα παίρνει σταδιακά. Το ξαναείπαμε. Εξ αρχής όλα μαζί τα μέτρα. Μια κι έξω με βαρύτατα πρόστιμα για να αποδώσουν.

Την εφαρμογή των μέτρων επέλεξε η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει και η άλλη μέθοδος, της φυσικής ανοσίας ή αν θέλετε της ανοσίας αγέλης. Στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, στη φύση την ίδια. Απαιτεί όμως και ισχυρό σύστημα υγείας. Και ισχυρή οικονομία. Πιο από τα δυο συστήματα είναι καλύτερο, θα το δείξει το μέλλον. Ήδη όμως κάποιες λίγες χώρες τα κατάφεραν χωρίς μέτρα ιδιαίτερα. 

Μια καθημαγμένη χώρα δεν μπορεί να αντέξει τη φυσική επιλογή. Την ανοσία αγέλης. Λογικό είναι. Όμως μέχρι πότε μπορεί μια χώρα να κρατά στρατοκρατικά μέτρα; Μέχρι πότε θα είναι όλα κλειστά; Μέχρι πότε θα κλειδαμπαρώσει τον κόσμο για να μην μπει μέσα ο αόρατος εχθρός; Η γενικευμένη καραντίνα δεν αποδίδει συνήθως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η καραντίνα θεωρείται έσχατη λύση, δεδομένων των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει στην ατομική ελευθερία και όταν χρησιμοποιηθεί κακώς ή αποδειχθεί αναποτελεσματική τότε μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση.Πιο ορθή και κατάλληλη είναι η ατομική ευθύνη, η προσωπική υπευθυνότητα. Αυτό όμως απαιτεί παιδεία. Κάτι που λείπει από το λαό μας. Και φυσικά δεν φταίει ο ίδιος ο λαός. Φταίνε όλοι αυτοί που τον εμπόδισαν να αποκτήσει την παιδεία. Ή καλύτερα αυτοί που τον οδήγησαν σε λάθος μονοπάτια. Αυτά όμως έγιναν, δεν επιστρέφουν. Ας δούμε τώρα πως θα βγούμε από την κρίση αυτή. 


1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

Τα χαρακώματα είναι τώρα τα δικά μας διαμερίσματα. Θα τα καταφέρουμε.