Μαρτίου 08, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Θα ήθελα να σχολιάσω το πρόσφατα προκύψαν θέμα της Θείας Κοινωνίας στην εποχή του κορωνοϊού.  Μία καθηγήτρια λοιμωξιολόγος είπε ευθαρσώς την άποψη της και ακολούθησαν αντιδράσεις.Η καθηγήτρια αυτή δεν είναι μία οποιαδήποτε λοιμωξιολόγος αλλά Η λοιμωξιολόγος, που μελέτησε και διεύρυνε τον τομέα αυτόν όσο κανείς άλλος στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι ήταν οι χριστιανικές καταβολές της που την ώθησαν στη δήλωση. Νομίζω ότι εξέφρασε επιστημονική άποψη.

Με το θέμα είχα ασχοληθεί προ πολλών ετών (12 Απριλίου 2007).με σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο Τότε είχε προκύψει πρόβλημα με δυο άτομα που είχαν μεταλάβει και στη συνέχεια νόσησαν από μηνιγγίτιδα, οπότε το ερώτημα ήταν τι θα γίνει με τους επόμενους και αν θα δοθεί χημειοπροφύλαξη ή όχι.

Η απάντηση τότε αλλά και τώρα είναι ίδια:
ν πιστεύεις, τότε εξ ορισμού η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει τίποτε
-αφήνοντας το θρησκευτικό συναίσθημα, τονίζεται ότι επιστημονικά δεν έχει βρεθεί πως όσοι κοινωνούν είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα χέρια μεταδίδουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις λοιμώξεις από ό,τι τα χείλη.
-από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ουδέποτε αναφέρθηκε κάτι για ιερείς που κοινωνούν σε νοσοκομεία, ή παλαιότερα σε κέντρα φυματίωσης κλπ και που ως γνωστόν καταλύουν την κοινωνία στο τέλος.
-εξάλλου ας σκεφτούμε ότι για τη μετάδοση δεν απαιτείται μόνον επαφή αλλά και συγκεκριμένο ιικό φορτίο (άλλοτε άλλο για κάθε παθογόνο). 

Εν κατακλείδι, το θέμα είναι πολύ απλό. Όταν πιστεύεις, ασπάζεσαι το ότι η Θεία Κοινωνία είναι μυστήριο, άρα δεν φοβάσαι τίποτε. Όταν δεν πιστεύεις, δεν κοινωνάς, διότι δεν έχει νόημα για σένα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: