Μαρτίου 11, 2020

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Από σήμερα και για 15 ημέρες (με τα τωρινά δεδομένα) το εκπαιδευτικό σύστημα αργεί. Σε όλες του τις βαθμίδες. Θα έλεγα, με μία έννοια σωστό το μέτρο. Ίσως ήρθε λίγο καθυστερημένα 

Όμως το μέτρο αυτό χωλαίνει. Και φαίνεται ότι θα σκοντάψει στη νοοτροπία του λαού μας. Οι Έλληνες είναι απείθαρχος λαός. Διακοπή μαθημάτων σημαίνει περιορισμός των κινήσεων, σημαίνει περιορισμός των παιδιών στο σπίτι. Δεν σημαίνει βόλτες, παιδικές χαρές, εμπορικά κέντρα, καφετέριες, internet-cafe. Αν συμβούν αυτά τότε το μέτρο θα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Αντί περιορισμού της διασποράς πιθανόν να επιφέρει αύξηση και της διασποράς και των νοσήσεων. 

Εδώ πλέον υπεισέρχεται η υπευθυνότητα του καθενός ξεχωριστά. Τα μέτρα και οι οδηγίες των κεντρικών οργάνων σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να τηρούνται, ανεξάρτητα από το αν κάποιοι διαφωνούν. Και φυσικά μπορεί να διαφωνούν πολλοί. Αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Κι εγώ διαφωνώ με την έκταση που έχει λάβει το θέμα κορωνοϊός, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μη λάβω μέτρα. Τι θα κάνουμε, αντάρτικο στην υγεία; 

Βέβαια το μέτρο αυτό δημιουργεί και άλλα προβλήματα που πιστεύω ότι με ισχυρή κυβερνητική βούληση μπορούν να λυθούν. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως από την πρώτη μέρα δείχνουν ότι οι νεαροί, κυρίως, άδραξαν την ευκαιρία για καφετέριες και internet - cafe. Θα δούμε πως θα συνεχίσει η κατάσταση. 

Πιστεύω ότι κάθε μέτρο που πήρε ή θα πάρει το κράτος για έλεγχο της επιδημίας, πρέπει να τηρηθεί αυστηρά ή ακόμη και να επιβληθεί έστω και με αστυνομικά μέσα. Μπορεί αυτό να ενοχλεί το "δημοκρατικό" συναίσθημα κάποιων, αλλά εδώ δεν πρόκειται για εκλογές, για ανάδειξη κυβερνήσεων, κλπ κλπ. Πρόκειται για την υγεία όλων. Για μια επιδημία που δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί. 





1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΥΣΜΕΝΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΥ.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος