Μαρτίου 09, 2020

ΓΡΙΠΗ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΑΚΡΗ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ)

Για να ξεφύγουμε λίγο από τον κορωνοϊό, ας πούμε και για ένα νόσημα που ταλανίζει τον πλανήτη χρόνια τώρα. Τη γρίπη. Και επειδή κάθε χρόνο μας βομβαρδίζουν με τη χορήγηση εμβολίου, ας δούμε για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα του, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία πρόσφατης μελέτης.

Γενική αποτελεσματικότητα:     45%
Αποτελεσματικότητα κατά Η1Ν1 σε ηλικίες 18 - 49 χρ :     5%

Μερικά νούμερα επίσης για τη φετινή συχνότητα της νόσου (στις ΗΠΑ-στοιχεία από  CDC για περίοδο Οκτώβριος 2019-Φεβρουάριος 2020): 

-νοσήσεις:  34.000.000
-νοσηλείες:      350.000
-θάνατοι:            20.000
FluView, CDC, February 2020
MMWR,  2020 / 69(7):177–182
MedPage Today,  March 2020

Σημείωση
Το εμβόλιο για μια ακόμη χρονιά έχει πενιχρή αποτελεσματικότητα.
Τα στοιχεία για τη νόσο αφορούν μία και μόνη χώρα, με την υποσημείωση ότι σαφώς θα είναι πιο αυξημένα στο τέλος της περιόδου. Η σύγκριση με τα παγκόσμια στοιχεία για τον κορωνοϊό είναι καταλυτική. Κανείς δεν αμφισβητεί καμία λοίμωξη, κανέναν αριθμό, καμία βαρύτητα νόσου. Κανείς όμως δεν μπορεί επίσης να αποφύγει σκέψεις ή να απαγορεύσει τις σκέψεις για τους λόγους της παγκόσμιας κινητοποίησης, της καταβαράθρωσης οικονομιών, του πλήγματος κατά του τουρισμού, της πτώχευσης κάποιων αεροπορικών εταιρειών, της διακοπής μαθημάτων, της απαγόρευσης συναθροίσεων (πολιτικών και θρησκευτικών), του παγκόσμιου πανικού γενικώς. Και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. 

Θα ήταν ύβρις προς την επιστήμη να ισχυρισθεί κάποιος ότι "έτσι ελέγχονται ευκολότερα οι μάζες", αλλά έχει ειπωθεί και αυτό.

Το ποιος έχει δίκιο, θα το δείξει η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: