Μαρτίου 06, 2020

ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ e-LEARNING

Επανέρχομαι στο θέμα των σχολείων και γενικώς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Να κλείσουν ή  όχι, πότε και για πόσο; Αυτό είναι θέμα της ειδικής επιτροπής που όρισε το κράτος για τον κορωνοϊό, η οποία θα εκτιμήσει επαρκώς τα δεδομένα και θα αποφασίσει.

Εδώ θα σχολιάσω τις δηλώσεις "σημαίνοντος" καθηγητή ξένου ιδρύματος που δήλωσε: άμεσο κλείσιμο των σχολείων και σχολών και μαθήματα με e-learning και ειδικές πλατφόρμες στην τηλεόραση!!! Για την Ελλάδα αυτά. Ο Έλληνας καθηγητής του LSE. Ο οποίος από το γραφείο
στην αλλοδαπή κάνει ασκήσεις επί χάρτου και δηλώνει απλά για να δηλώνει. Τα σχολεία αν κλείσουν πρέπει να κλείσουν άμεσα. Τα e-learning και οι πλατφόρμες πότε πιστεύει ότι μπορούν να λειτουργήσουν εν Ελλάδι;  Άμεσα; Ή μήπως θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα (μπορεί να φτάσει κι έναν χρόνο) για να οργανωθούν; Και από ποιους άραγε; Και τα χιλιάδες παιδιά ποιος θα τα εκπαιδεύσει και πότε ώστε να συμμετέχουν σωστά;

Μη ρεαλιστικές δηλώσεις από ανθρώπους που θέλουν να προσληφθούν ως σύμβουλοι, να αμείβονται  και να δίνουν τέτοιες συμβουλές. Ο πόλεμος δεν κερδίζεται στο χαρτί. Ο πόλεμος κερδίζεται στην πράξη, στη μάχη. Οι συμβουλές πρέπει να είναι πρακτικές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.


2 σχόλια:

tzortzak είπε...

Νομίζω ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι αναγκαίο για λίγες μέρες στη φάση αυτη μέχρι να εκτιμηθεί η κατάσταση. Αναφορικα με τα μαθήματα εξ αποστάσεως το πρόβλημα είναι στην πρωτοβάθμια (δημοτικά). Εκεί τα παιδιά δεν είναι εξοικοιωμένα και δεν υπάρχουν πλατφόρμες κατάλληλες. Επίσης υπάρχει ένα θέμα αναφορικά με την πρόσβαση των μαθητών στο διαδίκτυο, δεν έχουν όλες οι οικογένειες πρόσβαση στο ιντερνετ. Στη δευτεροβάθμια υπάρχουν πλατφόρμες και τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση. Υλικό διδακτικό βέβαια δεν υπάρχει για όλα τα μαθήματα. Σε κάθε περίτπωση αυτό με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα μας απασχολήσει αν το κλείσιμο διαρκέσει πολύ χρόνο (όχι 5-10 μέρες). Νομίζω ο δισταγμός έγκειται στο (ειδικά στις μικρότερες ηλικίες) ποιος θα προσέχει τα παιδιά

Άννα Τουμανίδου είπε...

Το σύστημα της Ελλάδας και δη το εκπαιδευτικό δεν είναι έτοιμο να προβεί σε τέτοιες ενέργειες (εξ αποστάσεως μαθήματα, e-learning κλπ.).
Το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι η λύση μιας και το πρόβλημα αυτό καθ αυτό δεν βρίσκεται στα σχολεία. Εάν κλείσουν τα σχολεία, θα πρέπει να κλείσουν και οι δουλειές των γονέων για να μην μεταφέρεται ο ιός από τα παιδιά στους ενήλικες.
Επίσης, αφού κλείσουν τα σχολεία με την ίδια λογική τα παιδιά δεν θα πρέπει να κινούνται σε εξωτερικούς χώρους πλην των σπιτιών τους( πράγμα αδύνατον για τα ελληνικά δεδομένα).
Είναι αδιανόητο να θέλουν να κλείσουν τα σχολεία τώρα σε έναν ιό που δεν είναι και κάτι τρομερό, ενώ πριν 2 μήνες η γρίπη θέριζε στα σχολεία και αποδεκατίστηκαν οι τάξεις όλων των βαθμίδων ( Τον Ιανουάριο σε τάξη δημοτικού είχαν μείνει 5 από τα 25 παιδιά και όμως το σχολείο λειτουργούσε κανονικά. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο).