Σεπτεμβρίου 13, 2021

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ;

Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής πνευμονολογίας και επιπλέον ανοσολογίας, λοιμωξιολογίας, εμβολιολογίας και δεν ξέρω πόσο ακόμα ειδικοτήτων πτυχιούχος, κάνει περίπλοκες δηλώσεις μερικές φορές. Είπε λοιπόν ο διάσημος προφέσορας με το μόνιμο στασίδι στην ΤV:
"Μη στενοχωριέστε, και να παρουσιάσουν μυοκαρδίτιδα τα παιδιά μετά το εμβόλιο δεν είναι τίποτε. 2-3 μέρες και περνάει μόνη της".

Ακριβώς έτσι το είπε, πολλές φορές μάλιστα. Επειδή λοιπόν ο ταπεινός νους μου δεν μπορεί να αντιληφθεί το βάθος τέτοιων περίπλοκων και άκρως τεκμηριωμένων απόψεων ενός μέγιστου καθηγητή,  είπα να ψάξω πιο απλές ερμηνείες της μυοκαρδίτιδας. Βρήκα λοιπόν τα εξής ολίγα:

Η μυοκαρδίτιδα είναι νόσος που προκαλεί φλεγμονή του καρδιακού μυός. Η φλεγμονή μεγενθύνει και εξασθενεί την καρδιά, δημιουργεί ουλώδη ιστό και την αναγκάζει να εργάζεται πιο έντονα ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί το αίμα και το οξυγόνο σε όλο το σώμα. 
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και ιδιαίτερα νεαρούς ενήλικες, παιδιά και βρέφη. Διακρίνεται σε κεραυνοβόλα, οξεία, χρόνια και εμμένουσα-επίμονη.

Μετά τη θεραπεία, σε πολλούς η νόσος ιάται. Σε μεγάλο ποσοστό όμως μπορεί να απαιτηθεί μακροχρόνια αγωγή, να προκληθούν καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις η αντιμετώπιση γίνεται μόνο με μεταμόσχευση καρδιάς. Η μυοκαρδίτιδα που προκαλεί διατατική μυοκαρδιοπάθεια ευθύνεται για το 45% των μεταμοσχεύσεων καρδιάς στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η μυοκαρδίτιδα αποτελεί την 3η αιτία αιφνιδίου θανάτου σε παιδιά και εφήβους. 

The Myocarditis Foundation, 2021
e-Medicine, July 2021


2 σχόλια:

Άννα Τουμανίδου είπε...

Όπως είπε και σε προηγούμενο σχόλιο αναγνώστης, "τόσο απλή είναι η μυοκαρδίτιδα"
Ούτε ντροπή δεν έχουν οι "ειδικοί".
Εγώ θα πω..."τόσα πολλά είναι τα λεφτά". Γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται η απάθεια τους και η διαστρέβλωση της λογικής.

Καβουρης Κυριάκος είπε...

《Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό». Απόσπασμα απο την ενημέρωση τού ΕΟΦ προς στους γιατρούς σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων Pfizer και Μoderna.
Στη δική μου πορεία 2 μυοκαρδιτιδες που συνάντησα σε παιδιά 8 μηνών και 14 χρονών καθώς και ένα άλλο 7 χρονών συγγενής πελατισας μου απεβίωσαν όλα.Αυτό νομίζω σημαίνει μυοκαρδιτιδες στο γενικό παιδικό πληθυσμό. Καβούρης Κυριάκος