Σεπτεμβρίου 28, 2021

Η ΓΡΙΠΗ ΦΕΤΟΣ

Πέρισυ είχαμε τονίσει ότι βάσει όλων των στοιχείων, η γρίπη ουσιαστικά θα πλησίαζε προς το μηδέν. Και πράγματι, σε όλο τον κόσμο αυτό συνέβη. Μάλιστα αν δούμε κάποια στατιστικά από τις ΗΠΑ, η γρίπη είχε φτάσει στα κατώτερα όλων των εποχών. Έτσι σε 1.095.080 δείγματα μόλις το 0.2% ήταν θετικά.  Το ποσοστό νοσηλείας που κυμαινόταν από 62-103 περιστατικά ανά 100,000 πληθυσμού πέρισυ ήταν μόλις 0.8/100.000.

Ήταν η συνύπαρξη των δύο ιών (influenza και SARS-Cov-2), ήταν ο μαζικός εμβολιασμός λόγω φόβου; Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει. Επικράτηση δύο ιών συγχρόνως στον πληθυσμό λίγο δύσκολο να συμβεί. Από την άλλη μεριά το εμβόλιο της γρίπης ουδέποτε είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μάλλον λοιπόν υπερίσχυσε ο κορωνοϊός που βρήκε παρθένο πληθυσμιακό έδαφος και επικράτησε.

Τι θα γίνει φέτος που ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού σε ικανό ποσοστό; Μιλάμε φυσικά για τις ευγενείς χώρες όπου κατ΄ εξοχήν χορηγήθηκε το εμβόλιο. Οι ειδήμονες λένε ότι θα έχουμε επιδημία γρίπης ή καλύτερα διπλή επιδημία. Εγώ λέω ότι η γρίπη θα κυμανθεί στα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα εκτός κι αν υπάρξει κατασκευασμένη αύξηση της γρίπης για να καταδειχθεί η αξία του εμβολίου κατα του κορωνοϊού. Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι ο κορωνοϊός σιγά σιγά θα εξασθενεί, παρά τα λεγόμενα των σοφών επιτροπών και παρά τις μεταλλάξεις και θα καταλήξει σαν μια κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού.  Η επόμενη στατιστική μάχη θα γίνει για τα θύματα (άμεσα και απώτερα) των εμβολίων της Covid-19.

Παρά τις πιθανόν σωστές ή λάθος προβλέψεις, το εμβόλιο της γρίπης θα έλθει. Ποιοι θα το λάβουν εφέτος;  Οι ίδιες ομάδες  υψηλού κινδύνου για γρίπη.  Βασικές κατηγορίες : α) άτομα άνω των 60 ετών,  β) άτομα με πάσης φύσεως χρόνια νοσήματα (κυρίως αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών κλπ, σακχ. διαβήτη), γ) άτομα με μεγάλη παχυσαρκία, δ) εγκυμονούσες.

Προσοχή. Με βάση μελέτες, το εμβόλιο γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Πιστεύω όμως ότι καλό θα είναι να χορηγηθεί μεμονωμένο μακράν της ημερομηνίας χορήγησης τόσο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όσο και του πνευμονιοκόκκου. Μάλιστα η συγχορήγηση με το τελευταίο προκαλεί διαπιστωμένα μείωση της αντισωματικής απάντησης σε κάποιους οροτύπους.     

  

      

3 σχόλια:

Καράτσης Ιωάννης είπε...

Αφού μηδενίστηκαν σχεδόν οι θάνατοι από γρίπη φέτος, αυτό σημαίνει ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των θυμάτων του νέου ιού, αν αυτός δεν εμφανιζόταν, θα πέθαινε ούτως ή άλλως από γρίπη. Απλώς αντί για γρίπη κόλλησαν κάτι άλλο. Και αν σκεφτούμε ότι σε όλο τον κόσμο τα θύματα της γρίπης κάθε χρόνο κυμαίνονται από 300 έως 650 χιλιάδες και μάλιστα τα καταγεγραμμένα μόνο, ενώ τα περισσότερα δεν καταγράφονται ( π.χ. στην Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ 2018-2019 για την επιτήρηση της γρίπης οι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι 154 και οι εκτιμώμενοι 1072 ενώ την περίοδο 2014-15 οι εκτιμώμενοι ήταν 4161) φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι φέτος πολύ απλά, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό θανάτων που οφείλονται σε ιώσεις του αναπνευστικού είχαν άλλο ένοχο αντί να έχουν το συνήθη ύποπτο ο οποίος παραμέρισε για χάρη του νέου. Και φαντάζομαι ότι και οι θάνατοι από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού έχουν σχεδόν μηδενιστεί...
Με εκτίμηση Καράτσης Ιωάννης

Άννα Τουμανίδου είπε...

Και πως γίνεται η ΕΛΣΤΑΤ να μιλάει για 9.500 περισσότερους θανάτους μέσα σε ένα πεντάμηνο από πέρυσι που είχαμε έτσι και αλλιώς πιο πολλούς θανάτους λογω κοβιντ; Μάλλον δε βγαίνουν τα νούμερα...

Unknown είπε...

Άλλο 154 θάνατοι ετησίως απο Γρίππη, και άλλο 14.500 από τον Κορονοϊό (με ακόμη περισσότερους τους ...
Σαραφίδου Σοφία, Παιδίατρος