Απριλίου 04, 2021

ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ή ΑΤΥΧΗΜΑ;

Πρώην διευθυντής του CDC (Robert Redfield – Αμερικανός ιολόγος που διετέλεσε διευθυντής CDC από Μάρτιο 2018 έως Ιανουάριο 2021)  υποστηρίζει ότι ο νέος κορωνοϊός ξέφυγε τυχαίως από εργαστήριο της Wuhan, China. Η μόνη ερμηνεία που δίνει για να στηρίξει την άποψη του είναι ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μεταδοτικός αν μεταπηδούσε από τα ζώαl στον άνθρωπο. Τονίζει ότι ο ιός επεξεργάστηκε στο εργαστήριο για να είναι άκρως μεaταδοτικός και μολυσματικός και λόγω ατυχήματος απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2019.

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι απλώς μια θεωρία και ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τη θεωρία αυτή. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο Nature ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Αλλά και αυτό είναι μια θεωρία  και όχι ισχυρή απόδειξη. Επίσης, επιστήμονες λένε ότι κανένα εργαστήριο στη Wuhan δεν εργαζόταν με τέτοιον ιό. Βέβαια, οι επιστήμονες αυτοί μάλλον ξεχνούν τις δημοσιεύσεις του 2015 για ανάλογα πειράματα στα εργαστήρια της Κινέζικης πόλης.

Ο R. Redfield επιμένει, λέγοντας ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη και όχι επίσημη θέση του CDC, τονίζοντας ότι σε όλη την καριέρα του σαν ιολόγος δεν είδε και δεν μπορεί να πιστέψει (επιστημονικά) ότι ένας ιός μεταπηδώντας απλώς από ζώο σε άνθρωπο θα μπορούσε τόσο γρήγορα να μετεξελιχθεί σε ένα από τους πιο λοιμογόνους ιούς στην ιστορία.

Global Health Now (GHN) – John Hopkins,  29-03-2021


Πολλές οι θεωρίες, πολλές οι απόψεις, η ουσία είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ πως και γιατί προέκυψε αυτή η πανδημία που άλλαξε τη ζωή σε όλον τον πλανήτη. Και θα την αλλάξει ακόμη σε βαθμό που σήμερα μας φαίνεται απίστευτος. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Στην πρώην φυσικά κανονικότητα. Όμως το αύριο δεν θα μοιάζει ούτε κατ΄ ελάχιστο με το χθες και με το σήμερα. Ήδη τα σημάδια είναι εμφανή με πρώτο και καλύτερο τη στέρηση ορισμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: