Ιανουαρίου 10, 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΝΕΟ (ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ) ΕΜΒΟΛΙΟ

Δύο χρόνια, πολλά εμβόλια, δισεκατομμύρια δόσεις, εκατομμύρια θάνατοι, χιλιάδες αυτοκτονίες. Το αποτέλεσμα, η ζωή να έχει διαταραχθεί πλήρως, φήμες να οργιάζουν παντού. ιλιγγιώδη ποσά να ρέουν σε διάφορες τσέπες, φτωχοί που έγιναν πτωχότεροι, πλούσιοι που θησαύρισαν. Ο πλανήτης χορεύει ακόμη στο ρυθμό του κορωνοϊού. Και οι όλες προσπάθειες αντιμετώπισης ή πρόληψης που γίνονται αφορούν κατ΄ εξοχήν τις πλούσιες, δυτικές όπως ονομάζονται, χώρες. Κανείς όμως δεν καταλαβαίνει, ή μάλλον δεν θέλει να καταλάβει, ότι όσο θα απομένουν εστίες κορωνοϊού σε διάφορες χώρες τόσο ο ιός θα κυκλοφορεί. Σύνορα πλέον δεν υπάρχουν στον πλανήτη και ειδικά για ιούς.

Μέσα σ΄αυτή την παραζάλη, ακούγεται σαν πολύ ευχάριστη είδηση το γεγονός της ανάπτυξης ενός εμβολίου παγκόσμιου, όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι που το ανέπτυξαν. Ενός εμβολίου που δεν θα έχει πατέντες, και θα παρασκευάζεται εύκολα σε όποια χώρα το επιθυμεί. Το εμβόλιο (Corbevax) αναπτύχθηκε στο Texas Children's Hospital Center for Vaccine Development - USA  Βασίζεται στην τεχνολογία με την οποία παρασκευάζεται το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, ένα εμβόλιο που κυκλοφορεί δεκαετίες και δεν έχει δείξει ανεπιθύμητες ενέργειες. To Corbevax παρουσιάζει (στις μέχρι τώρα δοκιμές) εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας, απλές συνθήκες ψύξης και συντήρησης, ευκολία διανομής. Η ομοιότητα της τεχνολογίας με αυτή του εμβολίου της ηπατίτιδας Β το καθιστά κατάλληλο και για την παιδική ηλικία.  

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, το εμβόλιο φαίνεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες πάμπολλων χωρών χαμηλής οικονομικής στάθμης. Μάλιστα, οι άνθρωποι του εμβολίου έχουν δώσει τη τεχνολογία και την άδεια τοπικής παραγωγής σε πολλές χώρες (πχ Ινδονησία, Μπαγκλαντες, Αφρικανικές χώρες). Οι ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας ήδη έχουν δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο.  

Οι παρασκευαστές του εμβολίου μιλάνε για εμβόλιο φθηνό, ασφαλές, αποτελεσματικό, εύκολα συντηρούμενο.  Όλα αυτά είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Μένει να δούμε το εμβόλιο στην πράξη. Διότι αν όντως είναι έτσι, τότε θα ταράξει για τα καλά τα ύδατα και θα αλλάξει το παιχνίδι.


 Scientific American, December 30 2021

NPR 05-01-2022

MSNBC  09-01-2022



Δεν υπάρχουν σχόλια: