Ιανουαρίου 25, 2022

ΜΑΚΡΑ COVID-19 ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

H μακρά Covid είναι γνωστή κατάσταση πλέον. Εκείνο που παραμένει ακόμη άγνωστο είναι οι μηχανισμοί πρόκλησης της κατάστασης αυτής. Φυσικά δεν υπάρχουν και τεκμηριωμένα θεραπευτικά μέτρα. Οι περισσότεροι εφαρμόζουν συμπτωματική θεραπεία στοχεύοντας τα επιμέρους συμπτώματα. 

Οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν από μόνοι τους φάρμακα τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για πρόληψη ή αντιμετώπιση της οξείας Covid-19, π.χ., αντιρετροϊκά σκευάσματα, πενικιλλίνη, βιταμίνη C, χλωροκίνη. Μάλιστα τα χρησιμοποιούν σε μεγάλη συχνότητα μιας και οι γιατροί δεν έχουν να τους προσφέρουν κάτι. Νοιώθοντας λοιπόν άρρωστοι και απομονωμένοι οδηγούνται σε χρήση σκευασμάτων που ακούνε συνήθως από το περιβάλλον τους ή τα διαβάζουν στο διαδίκτυο. Ευνόητο ότι η τακτική αυτή μόνο σωστή δεν είναι.

Τα συμπτώματα της long covid είναι πολλά και πολύπλοκα. Η αυθαίρετη χρήση φαρμακευτικών  σκευασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις και σε βλαπτικές συνέπειες για τον οργανισμό. Γίνονται ήδη μελέτες για την ανεύρεση των αιτιών που οδηγούν σε μακρά covid. Αν αυτά βρεθούν τότε θα γίνει πιο εύκολη και η αντιμετώπιση τους. 


Τhe Lancet, vol 399, January 22 2022




Δεν υπάρχουν σχόλια: