Ιανουαρίου 29, 2022

ΑΦΡΙΚΗ - ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

Η Αφρική φαίνεται πως είναι μόλις ένα βήμα πριν το τέλος της πανδημίας και ακουμπάει πλέον την ενδημία.

Από μελέτη στο Malawi σε αιμοδότες διαπιστώθηκε ότι το 80% του πληθυσμού έχει ευρήματα παρελθούσας λοίμωξης από τον Sars-Cov-2 παρά το γεγονός ότι λιγότερο από το 5% των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι πλήρως.  Η μελέτη έγινε πριν την έλευση της μετάλλαξης Οmicron και αυτό εξηγεί γιατί η παραλλαγή αυτή του ιού ήταν λιγότερο σοβαρή εκεί (NPR Goats and Soda, 28-01-2022).

Παρόμοιες μελέτες στην Kenya, Magadaskar, και South Africa έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα (GHN 28-1-22). Γενικά, στην Αφρική μόλις σε 7 χώρες έχουν εμβολιασθεί κατά 40%, ενώ ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της ηπείρου είναι περίπου 9%, πιθανόν και χαμηλότερος (Lancet, February 2022). 

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Αφρική, η φτωχή ήπειρος με τον ανεκπαίδευτο πληθυσμό, μας διδάσκει. Εμείς μαθαίνουμε; Χωρίς εμβόλια, χωρίς προηγμένες συνθήκες υγιεινής, χωρίς ιδιαίτερο σύστημα υγείας, κατάφερε να έχει τα λιγότερα θύματα, κατάφερε να αγγίζει πλέον την ενδημική κατάσταση του ιού. Προσέξτε όμως. Ο πληθυσμός δεν εμβολιάστηκε. Μήπως αυτό παίζει ρόλο; Ας το δούμε λίγο συγκριτικά. Ο δυτικός κόσμος έκανε τεράστιο αγώνα να πείσει ή να επιβάλλει τον εμβολιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει τα περισσότερα θύματα από τη νόσο. Δεν μπορώ  να το ερμηνεύσω αυτό. 

Ο ιός λοιπόν θα παραμείνει μαζί μας. Ως ενδημικός. Το μέλλον του όμως θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ., τυχόν άλλες μεταλλάξεις, ισχύς της ανοσίας του πληθυσμού, πληθυσμιακές αλλαγές. Και βέβαια ενδημία δεν σημαίνει μηδενικός κίνδυνος. Πάντα θα χρειάζεται προσοχή. 



2 σχόλια:

Καράτσης Ιωάννης είπε...

Η μόνη εξήγηση θα ήταν ότι η Αφρική αποτελείται κυρίως από νέο σε ηλικία πληθυσμό όπως άλλωστε και η Κίνα.

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Πιθανόν να είναι αυτό. Δεν το γνωρίζω.