Σεπτεμβρίου 03, 2020

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

  Σήμερα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 03-09-2020 / 17:36


E.E.: Τον Νοέμβριο στην αγορά, αν εγκριθεί, το εμβόλιο της AstraZeneca

Τον Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Όπως δήλωσε προ ολίγου υψηλόβαθμη κοινοτική αξιωματούχος, σε αυτήν την περίπτωση η Ε.Ε. προσδοκά ότι θα έχει στη διάθεσή της περίπου 30 από τις 300 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες έχει συμβληθεί με την εταιρεία ως το τέλος του έτους (με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων σε δεύτερη φάση). Με τη διανομή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, ταυτόχρονα και στην ίδια τιμή, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερες από 600.000 εκ των 30 εκατομμυρίων δόσεων, βάσει της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει με την AstraZeneca.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετήσει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αυτή αφορά τους όρους ασφάλισης (indemnification) που δύνανται να παρέχουν τα κράτη-μέλη στους παρασκευαστές του εμβολίου για το κόστος αποζημίωσης των ασθενών σε περίπτωση παρενεργειών που δεν θα έχουν εντοπιστεί από τις κλινικές δοκιμές. Όπως τόνισε η αρμόδια Ευρωπαία αξιωματούχος στη σημερινή ενημέρωση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις προϋποθέσεις έγκρισης των εμβολίων και τα δικαιώματα των ασθενών δεν έχει αραιωθεί κατά κανέναν τρόπο. Ωστόσο, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να διαθέσουν τα εμβόλια στην αγορά, δεν αποκλείεται να προκύψουν σε βάθος χρόνου «κρυφά ελαττώματα». Εν όψει αυτού του ενδεχόμενου, το κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να συμφωνήσει ένα ανώτατο όριο αποζημιώσεων που θα καλύπτουν οι παρασκευαστές, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το δημόσιο ταμείο.    

Στην ίδια ενημέρωση, η αρμόδια αξιωματούχος επανέλαβε ότι η πολιτική εμβολιασμού είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, οπότε οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αυτές που θα αποφασίσουν ποιες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και τι ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα επιδιωχθεί. Ο εμβολιασμός του 30% του πληθυσμού «είναι μία καλή αρχή», ανέφερε, αλλά ήδη πολλά κράτη-μέλη έχουν σηματοδοτήσει ότι θα επιδιώξουν τον εμβολιασμό ενός ποσοστού του πληθυσμού τους «σημαντικά υψηλότερο» από αυτό.
Σε σχέση με την επιλογή αγοράς των εμβολίων, η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα εντός πέντε ημερών από την υπογραφή των συμβάσεων προκαταβολικής αγοράς τα κράτη-μέλη να εξαιρεθούν από τη συμμετοχή στη διανομή. Στην περίπτωση της AstraZeneca, όπως είπε, κανένα κράτος-μέλος δεν έκανε χρήση της δυνατότητας αυτής.

------------------------------------------------- 

Παρακαλώ δώστε λίγο προσοχή στην παράγραφο με τα κόκκινα γράμματα. Εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Ένα fast-tract εμβόλιο που παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί νέων τεχνικών, πιθανόν  παραβαίνει όρους ασφαλείας για μελέτες σε ανθρώπους. Και ζητά ή Ευρωπαϊκή Ένωση από κάθε κράτος να συμφωνήσει το ανώτατο όριο αποζημιώσεων  για τυχόν "κρυφά ελαττώματα" σε βάθος χρόνου και για περίπτωση παρενεργειών που δεν θα έχουν εντοπισθεί από τις κλινικές δοκιμές !

Τα συμπεράσματα δικά σας. Δεν υπάρχουν σχόλια: