Σεπτεμβρίου 19, 2020

ΓΡΙΠΗ - ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ

Παγκοσμίως η γρίπη έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό ήταν εμφανές φέτος στο νότιο ημισφαίριο (στοιχεία δώσαμε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του  "Λοίμωξη"), ενώ εχθές δημοσιεύθηκαν στοιχεία από την πρόσφατη περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ. Εκεί τα θετικά δείγματα από το αναπνευστικό μειώθηκαν στο 2.3% από το 23%  που ήταν την προηγούμενη περίοδο. Η μείωση αυτή θεωρείται ιστορικά χαμηλή για τις ΗΠΑ (MMWR / September 18, 2020 / 69(37);1305–1309).

Η υποχώρηση αυτή της γρίπης αποδίδεται στα απλά μέτρα προφύλαξης που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, μάσκα). Πιστεύεται ότι το φορτίο της γρίπης θα είναι πολύ χαμηλό φέτος σε όλες τις χώρες. 

Καλά νέα από τη μια πλευρά. Μακάρι να υποχωρήσει και ο κορωνοϊός. 

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όλοι (και ειδικά στη χώρα μας) επιμένουν για μαζικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, τη στιγμή που όλοι προφανώς αντιλαμβάνονται ότι η γρίπη θα είναι μειωμένη και όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι το εμβόλιο είναι μικρής αποτελεσματικότητας. Μου κάνει μάλιστα εντύπωση που κάποιος ειδικός λέει ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από κάποια άλλα είδη κορωνοϊού. Μα το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από την ίδια τη γρίπη, θα προστατεύει από άλλους ιούς;  Να σημειωθεί ότι σε σχετικά πρόσφατη μελέτη (

Η γρίπη μειώθηκε (με απλά μέσα), η γρίπη προφανώς θα μειωθεί και φέτος, το εμβόλιο καλό είναι να γίνεται μόνον στις γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: