Σεπτεμβρίου 09, 2020

ΔΟΞΥΚΥΚΛΙΝΗ ΚΑΙ COVID-19

Πρόσφατη μελέτη από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ μιλάει για τη χορήγηση μονοθεραπείας με δοξυκυκλίνη σε 89 ασθενείς με Covid-19, υψηλού κινδύνου μάλιστα. Η χορήγηση του φαρμάκου ήταν έγκαιρη από την αρχή εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Το 85% των ασθενών είχαν πολύ καλή ανταπόκριση. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η χορήγηση της δοξυκυκλίνης οδηγεί σε κλινική βελτίωση και ίαση, σε μείωση της ανάγκης νοσηλείας και σε μείωση της θνητότητας από Covid-19.

Cureus 12(8): e9658. doi:10.7759/cureus.9658


Σημείωση   Ανάρτηση με τίτλο "Δοξυκυκλίνη: έχει θέση στη θεραπεία της Covid-19;" υπάρχει στο ιστολόγιο στις 28-04-2020.  Έκτοτε έχουν δημοσιευθεί στον διεθνή τύπο αρκετές εργασίες για το θέμα. Η σημερινή που αναρτώ είναι από όσο μπορώ να γνωρίζω η πρώτη που χρησιμοποιεί τη δοξυκυκλίνη ως μονοθεραπεία.

Η απορία μου είναι γιατί οι ημέτεροι σοφοί της λοιμωξιολογίας ουδέποτε σχολίασαν το θέμα, αλλά μας    κάνουν πλύση εγκεφάλου για πανάκριβα και ερευνητικά ακόμη φάρμακα. Η δοξυκυκλίνη στοιχίζει μόλις 2 ευρώ το κουτάκι.  

Το χειρότερο: γιατί δεν απάντησαν στις αναφορές μας για το φάρμακο. Να πούνε κάτι βρε αδελφέ μου. Έστω διαφωνούμε γι αυτόν τον λόγο. Σιγή ιχθύος. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: