Σεπτεμβρίου 21, 2020

ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Ένα παλαιότερο άρθρο για τον κορωνοϊό (Μάρτιος 2020) μεταξύ άλλων έλεγε τα εξής για τις μάσκες: 

"Oι μάσκες δεν παρέχουν ουσιαστικά παρά μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας στον χρήστη. Οι συνήθεις μάσκες (αυτές που είναι ευρέως διαθέσιμες σε φαρμακεία, κλπ καταστήματα)  λειτουργούν καλά στο φιλτράρισμα μεγάλων σωματιδίων όπως η σκόνη. Το πρόβλημα είναι ότι τα σωματίδια που φέρουν τον κορωνοϊό είναι μικρά και μετακινούνται εύκολα μέσα από τις χειρουργικές μάσκες. Αυτές οι μάσκες μπορεί να παρέχουν κάποια προστασία σε άλλα άτομα εάν τις φοράτε ενώ είστε άρρωστοι – πχ. όταν βήχετε ή πταρνίζεστε - αλλά ελάχιστα μπορεί να σας προστατεύσουν από άλλους αρρώστους.

Οι μάσκες παρέχουν προστασία μόνο εάν φοριούνται σωστά. Πρέπει να σφραγίζουν το πρόσωπο σας και ο αέρας να μην διαχέεται στα πλάγια (όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν).  Τα άτομα που φορούν τη μάσκα πρέπει να παίρνουν ειδικά μέτρα κατά την αφαίρεση της για να βεβαιωθούν ότι δεν μολύνουν τον εαυτό τους με τα σωματίδια του ιού που φιλτράρει η μάσκα. Εάν δεν φοράτε τη μάσκα σωστά, δεν την αφαιρέσετε σωστά ή την τοποθετήσετε στην τσέπη σας και την επαναχρησιμοποιήσετε αργότερα, τότε ακόμη και η καλύτερη μάσκα δεν θα σας κάνει καλό."

The Conversation / 04-03-2020 / B. Labus - Αssist Professor of Epidemiology and Biostatistics, University of Nevada


Τι άλλαξε άραγε από τότε; Τα ίδια ισχύουν και τώρα. Γιατί τότε δεν ήταν υποχρεωτική η μάσκα και τώρα έγινε πανάκεια και τιμωρείται ή μη χρήση της;

Διαβάστε τι γράφει σήμερα το CDC για τη μάσκα: 

CDC recommends that you wear masks in public settings around people who don’t live in your household and when you can’t stay 6 feet away from others. Masks help stop the spread of COVID-19 to others.

Παραθέτει μάλιστα και μια εικόνα των λανθασμένων τρόπων που μπορεί να φορεθεί μια μάσκα. 


Ε λοιπόν, μια (μόνον μια) βόλτα έξω στους δρόμους και στα μαγαζιά και θα δείτε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων φοράει και χειρίζεται λανθασμένα τη μάσκα (δεν εξαιρούνται ούτε οι γιατροί).

Αντί λοιπόν να διδάσκουν συνεχώς και αδιαλείπτως το πως διαχειρίζεται μια μάσκα και το ΠΟΤΕ και ΠΟΙΟΙ είναι σωστό να τη φορούν, βγάζουν τιμωρητικές διατάξεις και το κυριότερο αλλάζουν γνώμες κάθε λίγο (οι ειδικοί καθοδηγητές μας παρακαλώ). Πως να πεισθεί ο κόσμος και πως να μην αντιδρά;

Και αν δεν μπορούν να τηρήσουν οι ενήλικες τους κανόνες χρήσης, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά!  


Δεν υπάρχουν σχόλια: