Ιανουαρίου 05, 2022

ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ - ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

Το CDC-USA ανανεώνοντας τις συστάσεις του για την αναμνηστική δόση (την τρίτη δηλ.) του εμβολίου της  Pfizer-BioNTech, λέει ότι μπορεί να χορηγείται 5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση (αντί του αρχικού που ήταν οι 6 μήνες). Για τα εμβόλια J & J και Moderna δεν αλλάζει κάτι. 

CDC USA / 04-01-2022


Να σημειώσω ότι πάγια αρχή των εμβολιασμών είναι ότι οι δόσεις καλύτερα να απομακρύνονται παρά να πλησιάζουν. Εδώ κάνουμε αντίθετα. Μάλλον πειραματιζόμαστε ώστε να βρούμε το κατάλληλο σχήμα. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά να μην αρνούμαστε και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Να σημειωθεί επίσης ότι η πατρίδα μας πρωτοπορώντας σε ότι αφορά τα εμβόλια (μάλλον στο συγκεκριμένο εμβόλιο) έφτασε να χορηγεί την τρίτη δόση σε 3 μήνες μετά τη δεύτερη ! 

Νο comment please. Τόσο κοντινή δόση δεν θεωρείται αναμνηστική αλλά εντάσσεται στον βασικό εμβολιασμό. Συνεπώς ας αναμένουμε κι άλλη δόση (ίσως εκείνη να είναι αναμνηστική ή ενισχυτική - διάφορα ονόματα θα βρεθούν).


 

1 σχόλιο:

sonia είπε...

Καλησπέρα κ.Καβαλιώτη,

Συμβαίνει να εμβολιάζεται κάποιος με την τρίτη δόση και πολύ σύντομα(2-3 μέρες) να εμφανίζει συμπτώματα της Covid-19 και να βγάζει θετικό rapid ή και PCR.
Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση;

Σκέφτομαι το πιο απλό,ότι στους χώρους εμβολιασμού υπάρχει συνωστισμός σχετικά-άρα είναι εύκολο να κολλήσει κανείς μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή.

Αναρωτιέμαι αν μπορεί η συμπτωματολογία να είναι καθαρά μετεμβολιακής αιτιολογίας.Μπορεί όμως ένα τεστ να βγει θετικό λόγω εμβολίου; Η επίσημη άποψη είναι πως όχι.

Μπορεί να είναι το εμβόλιο που καθιστά ευάλωτο τον λήπτη;Τότε όμως θα εμφανιζόταν αυτό στην πλειοψηφία των εμβολιαζόμενων- ή όχι;Σίγουρα δεν είναι ο κανόνας.

Φτιάξανε δυνατό προϊόν στη Γιουχάν πάντως.


Σόνια Χριστοφορίδου