Απριλίου 25, 2006

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Η έγκυος γυναίκα είναι εκτεθειμένη και αυτή σε λοιμώξεις, όπως όλος ο κόσμος, και συνεπώς θα πρέπει να είναι προστατευμένη έναντι παθογόνων για τα οποία υπάρχουν εμβόλια.
Τα εμβόλια είναι καλώς ανεκτά από τις έγκυες και το ποσοστό ανεπιθυμήτων ενεργειών είναι μικρότερο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Τι πρέπει να γνωρίζει η έγκυος:
1. Ο κίνδυνος εμβολιασμού κατά την κύηση είναι κυρίως θεωρητικός και το όφελος από το εμβόλιο συνήθως αντισταθμίζει τους δυνητικούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν ο κίνδυνος από την έκθεση στη νόσο είναι υψηλός.
2. Εμβόλια που χορηγούνται ως ρουτίνα είναι της γρίπης, του τετάνου και της διφθερίτιδας
3. Εμβόλια που χορηγούνται αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τα αντίστοιχα νοσήματα είναι: ηπατίτιδας Α και Β, αιμοφίλου, πνευμονιοκόκκου, μηνιγγιτιδοκόκκου
4. Εμβόλια από ζώντες ιούς αντεδείκνυνται κατά την κύηση: ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, ανεμευλογιάς.
5. Τυχαία χορήγηση εμβολίου κατά της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας ή ανεμευλογιάς κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης ΔΕΝ αποτελεί ένδειξη διακοπής της κύησης.

1 σχόλιο:

Xristos Zikos είπε...

Παρα πολλη σωστο αρθρο, ειλικρινα μπραβο. πολυ μικρο ποσοστο σεβεται αυτη την ομαδα ανθρωπων. Γιατροι και φαρμακεια σαν αυτο www.qpharmacy.gr που ενθαρρυνουν τον κοσμο θα επρεπε τους χειροκροτουμε.