Ιστολόγιο για λοιμώξεις, εμβόλια, αντιβιοτικά, πρακτικά θέματα, οδηγίες διάγνωσης-θεραπείας, περιστατικά κλπ. / A site about infectious diseases, vaccines, antibiotics, practical issues, guidelines for diagnosis-treatment, case reports etc.
Φεβρουαρίου 27, 2007
ΘΗΛΑΖΕΤΕ; ΩΦΕΛΕΙΣΘΕ.
HSV και HIV
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι σε άτομα με διπλή λοίμωξη από HSV και HIV, η θεραπεία της HSV-λοίμωξης με βαλακυκλοβίρη, μειώνει τις τιμές HIV-RNA στο αίμα και τις εκκρίσεις της περιγεννητικής περιοχής (ΝΕJM February 22, 2007).
Φεβρουαρίου 25, 2007
HPV ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Επί του θέματος τώρα. Κάθε νέο προϊόν που λαμβάνει έγκριση έχει δοκιμασθεί σε χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, επειδή πολλά συμβάματα ή ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται σε δεύτερο χρόνο, πάντα υπάρχει μια επιτήρηση μετά την άδεια του προϊόντος. Σε οργανωμένες, λοιπόν, χώρες κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια (από την πιο μικρή έως τη σοβαρότερη) αναφέρεται, καταγράφεται και αξιολογείται. Έτσι και στο εμβόλιο κατά του HPV. Στον κατάλογο των παρενεργειών θα δει κανείς κεφαλαλγίες, λιποθυμικά επεισόδια (πόσες φορές δεν λιποθύμησε έφηβος πριν ακόμη του ολοκληρώσεις την ένεση;), ζάλες κλπ. Αναφέρθηκαν όμως και 3 περιστατικά με σύνδρομο Gullain-Barre, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί η αιτιολογική συσχέτιση. Και έγινε (στη χώρα μας) χαλασμός. Εν τω μεταξύ οι οδηγίες εμβολιασμού δεν έχουν αλλάξει, εκεί όπου εφαρμόζεται ο εμβολιασμός. Απλώς συνιστάται μεγαλύτερη επιτήρηση και επαγρύπνηση. Το σύνδρομο συσχετίσθηκε και με το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου, όπως και με το εμβόλιο της γρίπης. Δεν αποσύρθηκαν όμως τα εμβόλια αυτά. Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν 28 περιπτώσεις εγκολεασμού μετά εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά του Ρόταϊού. Προς το παρόν δεν μπορούν να αποδοθούν στο εμβόλιο. Τα εμβόλια έχουν συσχετισθεί, επίσης, με ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, χωρίς όμως στην πάροδο του χρόνου να τεκμηριωθεί η συσχέτιση αυτή. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτά γινόντουσαν και θα γίνονται.
Μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα αποσύρθηκε εμβόλιο για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια σε πολύ μικρό αριθμό παιδιών (κάτω των 20 περιστατικών/500.000 δόσεις). Μετά χρόνια κυκλοφόρησε ίδιο εμβόλιο απαλλαγμένο (;) της ανεπιθύμητης εκείνης ενέργειας. Τα χρόνια όμως αυτά πέθαιναν περί τα 600.000 παιδιά ετησίως (διεθνώς) από το νόσημα. Αν το εμβόλιο αντί να αποσυρθεί χορηγείτο στα παιδιά αυτά, τότε μπορεί να υφίσταντο την ανεπιθύμητη ενέργεια μερικές δεκάδες από αυτά, αλλά χιλιάδες άλλα θα επιβίωναν. Δεν έγινε διότι δεν θεωρήθηκε ηθικό να χορηγείς κάτι που γνωρίζεις ότι πιθανόν να κάνει παρενέργειες. Ήταν όμως ηθικό να πεθάνουν χιλιάδες παιδιά (έστω άλλων χωρών υπανάπτυκτων και φτωχών); Εφαρμόζουμε την αποδεκτή γενικώς ηθική ή την ηθική των πλουσίων και των ισχυρών; Ή μήπως την ηθική την προσωπική; Ό,τι μας βολεύει καλύτερα;
Όσο και αν ένας συμψηφισμός ακούγεται βάρβαρος, η ουσία είναι τι κερδίζεις και τι χάνεις από μία παρέμβαση, στην περίπτωση μας στη δημόσια υγεία. Και το κέρδος από την ανακάλυψη, την παρασκευή και τη χρήση των εμβολίων είναι τεράστιο.
Τα αποτελέσματα από το εμβόλιο κατά του HPV, δεν θα είναι άμεσα όπως άλλων εμβολίων. Και τούτο διότι το νόσημα από το οποίο προστατεύει έχει μακρά πορεία. Στην πάροδο του χρόνου θα υπάρξει περιθώριο συστηματικής μελέτης του εμβολίου αυτού. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά.
Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο κατά του HPV και τα συζευγμένα πολυσακχαριδικά εμβόλια αποτέλεσαν τις δύο επαναστατικές εξελίξεις στην εξ αρχής ριζοσπαστική προσέγγιση πρόληψης των λοιμώξεων μέσω των εμβολιασμών. Η τρίτη επαναστατική εξέλιξη θα είναι η πρόληψη μη λοιμωδών νοσημάτων μέσω των εμβολίων.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
Το έντυπο διατίθεται (δωρεάν) σε όλους τους γιατρούς. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στην Κλινική (2310-968319, 2310-968345, 2310-968346).
ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ HCV
Τι γίνεται στη χώρα μας;
Φεβρουαρίου 21, 2007
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Οι τελευταίες εξελίξεις πάνω στις λοιμώξεις αποτελούν τον κορμό του σεμιναρίου.
Είσοδος ελεύθερη.
Φεβρουαρίου 19, 2007
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ;
Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι πολλές μετα-αναλύσεις για τα συμπληρώματα σιδήρου δείχνουν ότι η χορήγηση σιδήρου αυξάνει πολύ τον κίνδυνο διάρροιας. Αυτό σε χώρες που έχουν πρόβλημα οξείας γαστρεντερίτιδας είναι σοβαρό. Επίσης, σε παιδιά χωρίς αναιμία η χορήγηση σιδήρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και για άλλες λοιμώξεις πλην της διάρροιας (πχ πνευμονία, βακτηριαιμίες κλπ). Ο σίδηρος επιδρά αρνητικά στις λοιμώξεις, μειώνοντας τον σχηματισμό νιτρικών οξειδίων στα μακροφάγα.
Τονίζεται ότι μόνο σε παιδιά με αποδεδειγμένη σιδηροπενική αναιμία και λοίμωξη δικαιολογείται η χρήση σιδήρου.
J Pediatr (Rio J) 2007, 83:95
ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Προσοχή λοιπόν που κολυμπάμε (το καλοκαίρι δεν αργεί). Είναι τόσο καλές οι θάλασσες μας που δεν βλέπουμε το λόγο να χρησιμοποιούμε τις πισίνες. Το αστείο είναι ότι πολλοί κρίνουν ένα ξενοδοχείο από το τι πισίνα έχει, έστω και αν αυτό είναι κτισμένο δίπλα στην άμμο.
Φεβρουαρίου 17, 2007
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;
2. Γιατί τις πουλάς και τις αγοράζεις όποτε θέλεις.
3. Γιατί δεν έχουν μητέρα (και συνεπώς εσύ πεθερά).
4. Γιατί άν τις κρατήσεις καιρό πολύ , συνήθως σου βγαίνει σε καλό.
5. Γιατί ακόμη και το πρωί μπορεί να είναι ελκυστικές.
6. Γιατί πότε μπορεί μια γυναίκα να σου πεί: σε λίγες ημέρες θα έχεις άλλη μία σαν και μένα εντελώς δωρεάν στα χέρια σου; (οι μετοχές το κάνουν όταν "σπάζουν").
7. Γιατί τις παίρνεις σήμερα και τις πληρώνεις σε 3 μέρες.
8. Γιατί, αν τις θέλει και άλλος, κερδίζεις και εσύ.
9. Γιατί κανένας δεν πουλάει 300 γυναίκες για να πάρει ένα δαχτυλίδι σε μια μετοχή (το αντίθετο συμβαίνει).
10. Γιατί αν ακουμπάς τα λεφτά σου σε μια μετοχή σε λένε επενδυτή, ενώ αν τα σπρώχνεις σε μια γυναίκα μπορεί να σε αποκαλούν χαζό.
Από άρθρο της εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή", 17-02-2007. Πολύ καλό.
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ, ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ, ΑΝΤΟΧΗ
Σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας ατόμων παρατηρήθηκε ότι είναι συχνές οι ουρολοιμώξεις. Παρόλο που η E.coli είναι κύριο αίτιο των λοιμώξεων αυτών στην κοινότητα, στα ιδρύματα άρχισαν να κυριαρχούν άλλα παθογόνα για τις ουρολοιμώξεις, όπως Pseudomonas, enterococci και staphylococci. Αυτά αλλά και η E. coli είναι πολύ πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από ό,τι αντίστοιχα παθογόνα της κοινότητας. Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιούνται παλιά κλασικά φάρμακα για ουρολοιμώξεις (πχ trimethoprim/sulfamethoxazole, amoxicillin/clavulanic acid) που έχουν (ίσως λόγω της μη συχνής χρήσης τους) καλύτερη αποτελεσματικότητα από νεότερα και ισχυρότερα αντιμικροβιακά πχ κινολόνες.
Επίσης, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή η ασυμπτωματική βακτηριουρία ή πυουρία, είτε ο άρρωστος έχει καθετήρα είτε όχι – είτε ο άρρωστος έχει διαβήτη είτε όχι. Η ασυμπτωματική βακτηριουρία έχει συχνότητα 10% σε άνδρες και 30% σε γυναίκες ιδρυμάτων μακροχρόνιας φροντίδας.
Inf Dis N, Febr 2007
Φεβρουαρίου 16, 2007
ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΪΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ
Φεβρουαρίου 12, 2007
ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ
Τι γίνεται με τα παιδιά που εμβολιάζονται και συγχρόνως λαμβάνουν ασπιρίνη; Το πρόβλημα αφορά το εμβόλιο γρίπης και το εμβόλιο ανεμευλογιάς. Για το πρώτο γράψαμε σε προηγούμενο post. Είναι νεκρό, δεν προκαλεί νόσο και δεν χρειάζεται η διακοπή της ασπιρίνης κατά τη χορήγηση του.
Το εμβόλιο της ανεμευλογιάς είναι ζωντανό και μπορεί να προκαλέσει νόσηση. Ο κίνδυνος βέβαια για Reye είναι πολύ μικρός. Ωστόσο, συνιστάται η διακοπή χορήγησης της ασπιρίνης για 4-6 εβδομάδες (και πολύ είναι) από τη χορήγηση του εμβολίου. Μην ξεχνάμε ότι η ανεμευλογιά έχει χρόνο επώασης έως 21 ημέρες.
Τι θα αντικαταστήσει την ασπιρίνη; Αυτό εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση.
Φεβρουαρίου 10, 2007
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ;;
Η απάντηση μας; Είναι λάθος αυτή η τακτική. Όντως ορισμένα εμβόλια ανάλογα με την ηλικία που γίνονται χρειάζονται συγκεκριμένες δόσεις. Αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει πχ το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου και χορηγηθεί σε ηλικία πάνω των 2 χρόνων τότε θα δοθεί σε μία δόση. Εσκεμμένη όμως καθυστέρηση αποτελεί σφάλμα. Με το σκεπτικό αυτό αφού δεν υπάρχει πλέον πχ διφθερίτιδα θα έπρεπε να διακόψουμε ή να μειώσουμε τον σχετικό εμβολιασμό. Προ πολλών ετών σε χώρα της Ευρώπης θεωρήθηκε ότι το εμβόλιο του κοκκύτη ήταν υπεύθυνο για εγκεφαλοπάθεια. Διακόπηκε λοιπόν από το κράτος ο εμβολιασμός και σε λίγα χρόνια ξέσπασε μεγάλη επιδημία κοκκύτη με πολλούς θανάτους. Φυσικά ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη επαναφέρθηκε επειγόντως.
Είναι γνωστό, αλλά καλό να υπενθυμισθεί και πάλι. Τα εμβόλια είναι φραγμός για μια νόσο. Αλλά για να επιτευχθεί ο φραγμός αυτός πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να υπερβαίνει το 95% και τα δοσολογικά σχήματα να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες και να εφαρμόζονται ενιαία από όλους. Αυτοσχεδιασμοί δεν ωφελούν.
Τέλος, εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι τυχόν επιπλέον δόσεις εμβολίων δεν βλάπτουν. Αντίθετα, λιγότερες δόσεις εμβολίων μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη.
Φεβρουαρίου 08, 2007
MHΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΚΑΨΤΕ ΤΑ
Να απολυμάνουν τι;; Τα παθογόνα της μηνιγγίτιδας δεν αναπαύονται στα υλικά αντικείμενα. Χρόνια φωνάζουμε ότι τα σχολεία δεν χρειάζονται απολύμανση. Και έρχεται το κράτος και τα κλείνει. Μετά πως να πείσουμε τους δασκάλους που σε κάθε κρούσμα μάς τηλεφωνούν και ζητούν διακοπή μαθημάτων, απολυμάνσεις, φάρμακα, κλπ, κλπ.
Θα επαναλάβω αυτό που αναγκάστηκα να πω κάποτε σε έναν διευθυντή που φορτικά πίεζε να βάλει σε καραντίνα το σχολείο του για ένα κρούσμα ιογενούς (ούτε καν μικροβιακής) μηνιγγίτιδας : Κάψτε το σχολείο. Είναι η καλύτερη απολύμανση. Τι άλλο πια να πούμε.
Περιέργως, δεν θυμάμαι να έγινε κάτι όταν προ καιρού είχαμε στο νοσοκομείο τρία κρούσματα μικροβιακής μηνιγγίτιδας από το ίδιο χωριό της Θράκης.
Φεβρουαρίου 06, 2007
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ HPV
Η ενσωμάτωση τού εμβολίου στο Πρόγραμμα Εμβολιασμών θα βοηθήσει στην ταχεία υιοθέτηση του από τους γιατρούς και τους πολίτες. Χρειάζεται ωστόσο, ευρεία και έγκυρη ενημέρωση τού πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και για τη συνέχιση λήψεως προληπτικών μέτρων κατά τη σεξουαλική επαφή, όπως και για τη συνέχιση του προληπτικού ελέγχου που κάνουν (ή πρέπει να κάνουν) σε τακτά χρονικά διαστήματα οι γυναίκες.
Φεβρουαρίου 05, 2007
ΝΕΟ ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ-ΤΕΤΑΝΟΥ-ΚΟΚΚΥΤΗ-ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ
Για το νέο αυτό εμβόλιο έχουμε μερικές απορίες:
1. Κυκλοφόρησε με ένδειξη την αναμνηστική δόση σε ηλικία 4-6 χρόνων. Γιατί; Θα μπορούσε να γίνεται και από τη βρεφική ηλικία.
2. Έχει άδεια για ηλικίες 16 μηνών έως 13 χρόνων. Μα όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά τα 7 χρόνια υπάρχει γενική σύσταση για Td.
3. Στο φύλλο οδηγιών αναφέρεται ότι πρέπει να χορηγείται με βάση τις επίσημες συστάσεις. Μα οι επίσημες συστάσεις λένε ότι ο συνδυασμός αυτός χορηγείται από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 7 χρόνων.
Τέλος, στο έντυπο του εμβολίου υπάρχει το εξής προτεινόμενο από την εταιρεία σχήμα βασικού εμβολιασμού:
2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών= εξαδύναμο
15-18 μηνών= πενταδύναμο
Το σχήμα είναι σωστό αλλά έτσι η 3η δόση ηπατίτιδας Β γίνεται μόλις 2 μήνες μετά τη 2η δόση. Πιστεύουμε ότι όσο πιο μακριά απέχει η τρίτη δόση από τη δεύτερη (ομιλούμε για την ηπατίτιδα Β) τόσο καλύτερη θα είναι η αντισωματική απάντηση (το ορθό σχήμα για την ηπατίτιδα Β είναι 0, 1, 6).
Πιο σωστός για μας θα ήταν ο παρακάτω συνδυασμός (απλή μετάθεση εμβολίων):
2 μηνών= πενταδύναμο
4 μηνών, 6 μηνών, 15-18 μηνών = εξαδύναμο
ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΑΛΓΗ
- Τα χρόνια ή υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη (ο δεύτερος όρος όχι πολύ δόκιμος σήμερα) απαντούν σε συχνότητα περίπου 2-4%.
- Άλγη χαρακτηρίζονται ως χρόνια όταν υπάρχουν τουλάχιστον 3 προσβολές το τελευταίο τρίμηνο, ικανές να επηρεάσουν τον φυσιολογικό τρόπο ζωής του ατόμου.
- Κύριο αίτιο των χρονίων αλγών είναι τα λειτουργικά κοιλιακά άλγη που δεν έχουν σχέση με ανατομικές, λοιμώδεις, φλεγμονώδεις ή μεταβολικές αιτίες αλγών. Ειδικές κατηγορίες των λειτουργικών αλγών είναι η λειτουργική δυσπεψία, το ευερέθιστο έντερο, η κοιλιακή ημικρανία.
- Ο γιατρός μπορεί εύκολα να θέσει τη διάγνωση τέτοιων αλγών χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο αλλά με κλινική εξέταση και πολύ καλό ιστορικό.
- Πρόσθετος διαγνωστικός έλεγχος θα χρειαστεί όταν υπάρχουν σημεία κινδύνου: απώλεια βάρους, στασιμότητα βάρους, απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό, έμετοι, χρόνια διάρροια, επίμονα άλγη δεξιού άνω ή κάτω τεταρτημορίου κοιλιάς, ανεξήγητος πυρετός, οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου εντέρου. Επίσης μετεωρισμός, ψηλαφητή μάζα, ηπατοσπληνομεγαλία, τάση στη σπονδυλική στήλη, περιπρωκτικές αλλοιώσεις.
- Έλεγχος χρειάζεται και όταν τα άλγη επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, ώστε να βεβαιωθούν οι γονείς, ο ασθενής αλλά και ο γιατρός ότι δεν υπάρχουν οργανικές καταστάσεις. Λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν και ο ψυχολογικός παράγοντας.
- Στα λειτουργικά κοιλιακά άλγη μεγάλη σημασία έχει η εκπαίδευση των γονιών, που πρέπει να πεισθούν ότι τα άλγη υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν σοβαρές υποκείμενες καταστάσεις. Τα κριτήρια Rome II συνεχίζουν να ισχύουν για διευκόλυνση της διάγνωσης.
- Παιδιά με χρόνια άλγη έχουν πιο συχνά κεφαλαλγία, αρθραλγίες, ανορεξία, εμέτους, μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να καθορίζουν αν τα συμπτώματα αυτά βοηθούν στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ λειτουργικών και οργανικών αλγών. Επίσης δεν βοηθούν η συχνότητα, βαρύτητα, εντόπιση και χρόνος εμφάνισης των αλγών.
- Υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μπορεί να επιδεινώσουν τα άλγη.
- Η παρουσία άγχους, κατάθλιψης ή διαταραχών συμπεριφοράς δεν χρησιμεύουν στη διαφοροδιάγνωση λειτουργικών και οργανικών καταστάσεων.
- Παιδιά με χρόνια κοιλιακά άλγη μπορεί μελλοντικά να εμφανίσουν συναισθηματικά προβλήματα.
- Η αντιμετώπιση θα στοχεύει στην επιστροφή σε φυσιολογικές λειτουργίες της ζωής. Μπορεί να γίνει περιορισμένη χρήση φαρμάκων, όπως αντιόξινων, αντισπασμωδικών, μυοχαλαρωτικών, υπακτικών ή αντιδιαρροικών.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι η θεραπεία με έλαιο μέντας για 2 εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη χρήση φυτικών ινών ή δίαιτας ελεύθερης λακτόζης για ανακούφιση από τα άλγη.
- Τα δεδομένα για τη χρήση pizotifen στη θεραπεία κοιλιακής ημικρανίας είναι ανεπαρκή.
- Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αλγών.
- Η χειρουργική διερεύνηση (διαγνωστική λαπαροσκοπία) δεν έχει θέση στα χρόνια κοιλιακά άλγη.
Pediatrics. 2005;115:812-815, e370-e381
Medscape 2007
Φεβρουαρίου 01, 2007
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ - ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Hμέρα: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007
Ώρα έναρξης: 09.00
Χώρος: Ξενοδοχείο Hyatt Regency
Είσοδος: ελεύθερη
Τα θέματα είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Πέραν των εισηγήσεων που θα αφορούν τις εξελίξεις σε θέματα διάγνωσης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων, θα υπάρχουν και εισηγήσεις για ό,τι νεότερο εμβόλιο κυκλοφορεί.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα δοθεί την ημέρα του Σεμιναρίου βιβλίο με τις πλήρεις εισηγήσεις των ομιλητών, πιστοποιητικό συμμετοχής καθώς και CD με όλες τις εισηγήσεις της δεκαετίας.