Μαρτίου 30, 2008

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ

Ανακοινώθηκε μόλις προ ημερών ότι όσα εμβόλια είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολίων θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν. Κάτι λογικό εξάλλου.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τρία εμβόλια που μέχρι τώρα απαιτούσαν συμμετοχή 25%, τώρα χορηγούνται και αυτά δωρεάν.

Τα τρία αυτά εμβόλια είναι: μηνιγγιτιδοκόκκου, πνευμονιοκόκκου, ανεμευλογιάς.

Όλα τα άλλα εμβόλια του προγράμματος ήσαν πάντα δωρεάν.

Μαρτίου 28, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΡΥΘΡΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Προ διετίας έγινε εμβόλιο MMR σε νεαρή γυναίκα που ήθελε να μείνει έγκυος και που ήταν αρνητική για αντισώματα έναντι ερυθράς. Η κυρία έμεινε έγκυος αργότερα, και γέννησε προ εξαμήνου. Ερώτηση: πρέπει να γίνει δεύτερη δόση του εμβολίου, πριν ξαναμείνει έγκυος η εν λόγω γυναίκα ή καλύπτεται από την πρώτη δόση;

Αν με το εμβόλιο που προηγήθηκε αναπτύχθηκαν αντισώματα, τότε η γυναίκα είναι προστατευμένη. Επειδή όμως πλήρως εμβολιασμένο με ΜΜR (κυκλοφορεί μόνο συνδυασμένο εμβόλιο ως γνωστόν) θεωρείται το άτομο που έχει κάνει 2 δόσεις MMR - και αυτό αφορά κατ΄εξοχήν το στέλεχος της ιλαράς και όχι τα άλλα δύο στελέχη - , θα μπορούσε η γυναίκα αυτή να κάνει και τη δεύτερη δόση, οπότε θα είχε επιπρόσθετη προστασία κατά της ερυθράς. Βέβαια η λήψη της δεύτερης δόσης είναι ανεξάρτητη από το αν θα μείνει τώρα ή αργότερα έγκυος. Στην πράξη πρέπει να κάνει τώρα τη δεύτερη δόση.

Μαρτίου 21, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)

Δεν υπάρχει κανένα νέο ακόμη από τον ΟΠΑΔ (τουλάχιστον σε γνώση μας) για τη διάταξη που υποχρεώνει τις άνω των 18 χρόνων γυναίκες σε έλεγχο των τύπων του ιού προκειμένου να τους χορηγηθεόι δωρεάν το εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε προ ημερών στο 39th Annual Meeting On Women's Cancer της Society Of Gynecologic Oncologists (Florida, USA) η αποτελεσματικότητα του διδύναμου εμβολίου για 6 1/2 χρόνια. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν (διδύναμο και τετραδύναμο) είναι καινούρια και συνεπώς η γνώση της χρονικής διάρκειας αποτελεσματικότητας ανανεώνεται συνεχώς. Σημαντική είναι και η διασταυρούμενη προστασία που έχει ανακοινωθεί τόσο για το διδύναμο (πρόσφατα, 78% και 60% για 45 και 31 αντίστοιχα) όσο και για το τετραδύναμο (λίγο παλαιότερα) προς άλλους λιγότερο συχνούς (πλην όμως ογκογόνους) τύπους του ιού. Βέβαια μένει να αποδειχθεί στην κλινική πράξη η σημασία της διασταυρούμενης προστασίας για τον συγκεκριμένο ιό και τα νοσήματα που προκαλεί. Για άλλα εμβόλια η διασταυρούμενη προστασία έχει προσφέρει αρκετά.

Πέραν των ανωτέρω, η ουσία είναι μία. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται. Το εμβόλιο έχει περιληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Και όσο πιο γρήγορα το υιοθετήσουν οι γιατροί τόσο καλύτερα για τα κορίτσια.

Γνώμη μας: θα πρέπει να περιληφθούν και τα αγόρια στις ενδείξεις του εμβολίου.

Μαρτίου 18, 2008

ΩΤΙΤΙΔΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ

Η διάγνωση της οξείας μέσης ωτίτιδας στα βρέφη 2 μηνών και κάτω είναι δύσκολη. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν μόνο το 45-50% των περιπτώσεων αυτών και τα υπόλοιπα διαγιγνώσκονται συνήθως από ωτορινολαρυγγολόγους.
Ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας παραμένουν τα κύρια παθογόνα.
Η ωτίτιδα σ΄ αυτή την ηλικία συνήθως συνοδεύει ή συνοδεύεται από βρογχιολίτιδα και διάρροια.
Ο αριθμός λευκών, που θεωρείται δείκτης βακτηριακής λοίμωξης, δεν αποτελεί κριτήριο διότι ακόμη και σε αποδεδειγμένες βακτηριακές ωτίτιδες είναι συνήθως φυσιολογικός.
Συνεπώς στην ηλικία αυτή η υπόνοια ή η διάγνωση ωτίτιδας επιβάλλει την έναρξη θεραπείας έστω και αν το παιδί είναι απύρετο ή και με φυσιολογικό εργαστηριακό έλεγχο.
Και φυσικά είναι γνωστό ότι σε ηλικίες κάτω των 2 χρόνων δεν εφαρμόζεται το πρωτόκολλο «αναμονής και παρακολούθησης».

Μαρτίου 15, 2008

ΑΠΕΡΓΙΕΣ!!!




Ιερό το δικαίωμα της απεργίας. Αλλά για όλους.
Αν το παραπάνω λέγεται απεργία τότε έχουμε χάσει κάθε νόημα.
Αν εμείς οι γιατροί κλείναμε τελείως τα νοσοκομεία, τι θα έλεγαν οι παραπάνω απεργούντες όταν θα χρειαζόντουσαν νοσηλεία οι ίδιοι ή οι δικοί τους;
Και μη μου πείτε ότι τα πράγματα είναι ανόμοια. Είναι απολύτως όμοια.
Και αν κάποιοι αρρωστήσουν λόγω του σωρού των απορριμάτων θα ενδιαφερθεί ο συμπαθής υπάλληλος του δήμου;
Αν όμως αρρωστήσει ο ίδιος και δεν βρει γιατρό τι θα συμβεί;
Φαντάζομαι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε απαντήσεις σε μια χώρα όπου ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για το άτομο του και τίποτε παραπάνω.

Μαρτίου 14, 2008

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κατάλληλη θεραπεία μιας πολύ συχνής λοίμωξης της παιδικής ηλικίας, της αμυγδαλίτιδας, προβληματίζει ακόμη τους παιδιάτρους.
Πολλά είναι τα σχήματα και τα αντιμικροβιακά που έχουν προταθεί.
Προτιμούμε πάντα τα παλιά, καλά, φθηνά και δοκιμασμένα φάρμακα. Η πενικιλλίνη V παραμένει το φάρμακο εκλογής, όσο αντιεμπορικό και αν είναι (λόγω χαμηλού κόστους). Είναι ακόμη πολύ αποτελεσματική.
Εναλλακτικά προτιμούμε τις μακρολίδες (αζιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη) καθώς και την αμοξυκιλλίνη. Μάλιστα η τελευταία, όπως διαπιστώθηκε σε πολύ πρόσφατη μελέτη (Arch Dis Child 12-03-08), χορηγούμενη σε μία δόση ημερησίως (750 mg για κάτω των 30 kg παιδιά και 1500 mg για πάνω από 30 kg παιδιά) x 10 ημέρες είναι εξίσου αποτελεσματική με 10ημερη αγωγή με πενικιλλίνη V που χορηγείται 2 φορές ημερησίως.

Μαρτίου 10, 2008

ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παιδί του οποίου ο πόνος μετακινείται διαπερνώντας ανατομικά όρια και αψηφώντας δερμοτόμια πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια δυσπιστία.

Αντίθετα, παιδί που ο πόνος το ξυπνάει, το εμποδίζει από ευχάριστες δραστηριότητες ή του προκαλεί κλάμα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Μαρτίου 03, 2008

ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ

Ο άνθρωπος ήταν μια μετριότητα (και όσο πιο μεγάλη διαφήμιση έχεις στον "Χρυσό Οδηγό" τόσο πιο μέτριος είσαι). Είχε όμως πολλαπλές διασυνδέσεις. Που του έδωσαν την πολυπόθητη θεσούλα στο πανεπιστήμιο. Μέχρις εδώ όλα καλά και γνωστά. Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Γιαυτό το πανεπιστήμιο μας έχει πάρει την κάτω βόλτα εδώ και πολλά χρόνια (δεν το λέω εγώ, το λένε οι στατιστικές, ελληνικές και διεθνείς). Ο κύριος όμως ανέβασε το κασέ του, παρίστανε τον ειδικό και το ύφος του ήταν τουλάχιστον 5 κατόχων νόμπελ. Πάει λοιπόν, μια γιατρός επίσκεψη, της δίνει κάποιες οδηγίες και σε δύο ημέρες τον παίρνει τηλέφωνο (η γιατρός τον γιατρό) να του πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η απάντηση του νεαρού "ειδικού": Σας είπα σε 10 ημέρες. Γιατί με ενοχλείτε τώρα; Και της κλείνει το τηλέφωνο. Δεν θα πω στην ασθενή. Θα πω στη συνάδελφο.
Αυτό είναι κύριοι, το ύφος και το ήθος ανθρώπων ανεπαρκών που τους δίνεις μία θεσούλα και νομίζουν ότι έγιναν άρχοντες. Αυτοί οι άνθρωποι θα διδάξουν τους φοιτητές μας, αυτοί οι άνθρωποι θα παριστάνουν τους δασκάλους, αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν τους περισπούδαστους ομιλητές στα συνέδρια. Αυτοί θα είναι οι αυριανοί ηγέτες της ιατρικής μας.
Πότε επιτέλους από τα κριτήρια επιλογής θα απαλειφθούν τα κομματικά, εκκλησιαστικά και οικονομικά προσόντα των υποψηφίων;