Ιουνίου 17, 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Είναι γνωστό ότι συνεχώς δεχόμαστε βομβαρδισμό από αλλεργιογόνα, από καρκινογόνα, από ακτινοβολίες κλπ. Ας προφυλάξουμε λοιπόν τους εαυτούς μας και τα παιδιά από ό,τι μπορούμε.
Οι απεικονιστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σήμερα στην παιδιατρική (αλλά και σε άλλες ειδικότητες). Οι πιο αθώες από άποψη ακτινοβολίας είναι το υπερηχοτομογράφημα και η μαγνητική τομογραφία (MRI), ακριβώς γιατί δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία.
Η εξέταση που δίδει τη μεγαλύτερη ακτινοβολία είναι η αξονική τομογραφία (CT). Ακούστε αναλογίες σε σχέση με τη διπλή (f+p) ακτινογραφία θώρακος (α/α): μια CT κεφαλής εκλύει ακτινοβολία 100 φορές περισσότερο από την α/α, μια CT θώρακος 150 φορές πάνω από την α/α και μια CT κοιλίας 250 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ό,τι η α/α θώρακα.
Pediatr Ann, June 2008

Σκεφθείτε και πράξτε.
Ο γιατρός και ειδικότερα ο παιδίατρος, πρέπει να είναι βασικά κλινικός γιατρός. Η διάγνωση τίθεται κυρίως από το ιστορικό και με τη βοήθεια απλών, συνήθως, εξετάσεων. Παραπομπή για CT (και γενικώς απεικονιστικό έλεγχο) πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συγκεκριμένο νόσημα. Όχι με το παραμικρό.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κε Καβαλιώτη
Καλώς Επιστρέψατε

Αναμένουμε τη γραφή σας σε κοινωνικά θέματα και όχι μόνο.

Φιλικά
Μάριος Ανδρέου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ. Προσπαθούμε φίλε μου.

yanis είπε...

Η ιονίζουσα ακτινοβολία με την αθροιστική ιδιότητά της αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας στην μετέπειτα ζωή. Όπου δεν χρειάζεται πρέπει να αποφεύγεται ή να αντικαθίσταται από άλλες διαγνωστικές τεχνικές χωρίς επιβάρυνση. Παράξενο γιατί τα ταμεία ζητούν πρώτα αξονική τομογραφία για τη διάγνωση δισκοκήλης όταν η MRI προσφέρει ακριβή διάγνωση χωρίς ίχνος μεταλλαξιογόνου ακτινοβολίας.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

yanis

Σωστά τα λέτε. Είναι το μόνο παράξενο που έχετε δει από τα ταμεία;