Ιουλίου 09, 2008

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ HPV ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Επειδή έγινε κάποιος θόρυβος πάλι για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αναφέρουμε την ανακοίνωση του VAERS και του CDC για το θέμα (με ημερομηνία 16-06-2008). Το VAERS είναι το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών για εμβόλια, που έχουν οι ΗΠΑ.

"Από τις 8 Ιουνίου 2006 έως 30 Απριλίου 2008 το VAERS έλαβε 7,802 αναφορές για το Gardasil (το εμβόλιο που έχει λάβει άδεια για τις ΗΠΑ και έχει χορηγηθεί σε πάνω από 12.000.000 δόσεις). Το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκε ήταν λιγότερο του 7%. Ποσοστό που σε άλλα εμβόλια είναι διπλάσιο γενικώς.

Υπήρξαν 15 αναφορές για θανάτους μετά τον εμβολιασμό. Μόνον οι 10 από αυτές είχαν επαρκή στοιχεία για περαιτέρω ανάλυση. Η ανάλυση αυτή δεν τεκμηρίωσε σχέση εμβολιασμού και θανάτου. Για τους υπόλοιπους 5 θανάτους δεν υπήρξαν πληροφορίες για τις συνθήκες αυτής της έκβασης. Συνεπώς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί συσχέτιση.

Υπήρξαν επίσης 31 αναφορές για σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) μετά εμβολιασμό. Επιβεβαιώθηκαν οι 10 αναφορές. Στις 5 από αυτές είχε γίνει συγχρόνως και εμβόλιο Menactra (τετραδύναμο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου). Από τις υπόλοιπες 21, οι 7 δεν πληρούσαν τα κριτήρια του GBS, η 1 είχε έναρξη συμπτωματολογίας πριν τον εμβολιασμό, οι 4 δεν επιβεβαιώθηκαν και οι 9 αρνήθηκαν παρακολούθηση. Το GBS συμβαίνει σε συχνότητα 1-2/100,000 άτομα κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής και συνεπώς κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρούνται μετά εμβολιασμό τελείως συμπτωματικά. Οι αναφορές για GBS σε ηλικίες 9-26 χρόνων είναι εντός των αναμενομένων ορίων της γενικής συχνότητας."

Από ότι φαίνεται δεν προκύπτει κάτι πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κάτι δηλ. που να υπερβαίνει τα όσα έχουν αναφερθεί για άλλα εμβόλια.

Συνεπώς πρέπει οι γιατροί να παραμείνουν θετικοί για τον εμβολιασμό, χωρίς φυσικά να πάψουν να ενημερώνονται για ό,τιδήποτε νέο δεδομένο προκύπτει.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Παιδίατρο Ιωάννη Καβαλιώτη, για την σωστή και προπάντων έγκαιρη ενημέρωσή του, σε θέματα που έπρεπε και άλλοι γρήγορα και άμεσα να το είχαν πράξει (εννοώ παιδιατρικές εταιρείες).

Φιλικά
Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ. Προσπαθούμε, όπως σας έχω ξαναπεί.
Ξέρετε όμως πιο είναι το μόνιμο παράπονο μου; Εδώ και πολλά, πολλά, πολλά χρόνια: δεν είδα ποτέ μια γραπτή ανακοίνωση κάποιας επιστημονικής εταιρείας, είτε αυτή λέγεται παιδιατρική εταιρεία είτε κάποιο παρακλάδι της (κάποιας υποειδικότητας δηλ.) σε προβλήματα που ενδιαφέρουν ή ταλαιπωρούν τον παιδίατρο.
Αν όντως έγιναν ποτέ γραπτές δηλώσεις θα είναι τόσο λίγες που δεν τις θυμάμαι. Αν είναι πολλές θα ζητήσω συγγνώμην.
Όποιος όμως θυμάται ας μας πει συγκεκριμένα.

Ανώνυμος είπε...

Κε Καβαλιώτη γιατί ξύνεται πάλι πληγές; Όλοι αυτοί οι καρεκλοκένταυροι, δεν πρόκειται να κάνουν απολύτως τίποτα, αν δεν προκύπτει άμεσο όφελος.
Κάθε χρόνο η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία βγάζει στο διαδύκτιο το πρόγραμμα του αντιγριπικού εμβολιασμού περίπου τέλος Αυγούστου, η δική μας στο τέλος του Φλεβάρη (του επόμενου έτους φυσικά).
Αν πρόκειται βέβαια για συνέδριο με πολλούς ακροατές και βέβαια αρκετούς χορηγούς, τα πράγματα αλλάζουν.
Αλλά φταίμε και εμείς που σαν πρόβατα πάμε σε κάθε ημερίδα και συνεδριάκι, με αμφίβολο επιστημονικό πρόγραμμα.
Αλήθεια τι είναι αυτό με τα «μόρια»; Δεν έχω δει κάπου να χρησιμεύουν.
Χθες διάβαζα για την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Αμερικάνων. Και συγκεκριμένο με απόδειξη ετήσιο πρόγραμμα πρέπει να παρακολουθήσεις και εξετάσεις ανά 7ετία για να τεκμηριώσεις την επιστημονική σου επάρκεια. Ειδάλλως χάνεις την άδεια λειτουργίας του ιατρείου.
Στην ημεδαπή αν εφαρμοστεί κάτι ανάλογο θα μείνουμε χωρίς παιδίατρους.
Να ξανατοποθετηθώ; παράκληση; για αναλογική εκπροσώπηση στις διάφορες εταιρείες, ιδιωτών και νοσοκομειακών παιδίάτρων. Όπως εγώ δεν γνωρίζω σε βάθος τα προβλήματα του νοσοκομειακού γιατρού, το ίδιο συμβαίνει και για τον νοσοκομειακό για τον ιδιώτη.
Ταλαιπωρούμαι ψυχικά και σωματικά και ενίσταμαι επιστημονικά, σε κάθε συνέδριο να δίνουν κατευθυντήριες οδηγίες για θέματα απολύτως πρωτοβάθμιας φροντίδας άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση μ αυτόν τον χώρο.
Και βέβαια όταν πρόκειται για άμεσα και επείγοντα θέματα ενημέρωσης, όπως με την ασφάλεια του HPV εμβολίου ποιούν την νήσσα.

Καλό βράδυ.

Φιλικά
Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Εγώ τι να πω πάλι; Θέλω να πιστεύω ότι οι μη γραπτές ανακοινώσεις οφείλονται στο ότι για να εκδοθούν πρέπει να συγκεντρωθούν όλοι του εκάστοτε συμβουλίου, εκτάκτως, και να βγει η ανακοίνωση. Ίσως είναι δύσκολη τέτοια συγκέντρωση άμεση, ειδικά αν είναι και θερινοί οι μήνες, όπως τώρα.
Στην τηλεόραση, βέβαια υπάρχουν γενικώς δηλώσεις αλλά εγώ θα προτιμούσα τις γραπτές.
Για τη συμμετοχή ιδιωτών στα συμβούλια επιστημονικών εταιρειών, έχω την εντύπωση ότι ισχύει ενίοτε. Δεν παρακολουθώ τελευταία τα των διοικητικών συμβουλίων, αλλά έχω την αίσθηση ότι σε μερικά πρέπει να υπάρχουν ιδιώτες παιδίατροι. Και αυτό είναι και το σωστό.
Για τα μόρια που αναφέρεστε: Ο θεσμός θα ήταν καλός αν μπορούσε να εφαρμοστεί σωστά. Υπάρχει μια συρροή και συλλογή μορίων, που στο τέλος νομίζω ότι δεν τα λαμβάνει κανείς υπόψη. Και φυσικά αυτά συλλέγονται κυρίως για υποψηφιότητα σε κάποια (συνήθως νοσοκομειακή) θέση.
Μακάρι να μπορούσε να γίνει επανάκριση των γιατρών. Όχι μόνον των ιδιωτών αλλά και των νοσοκομειακών και των πανεπιστημιακών. Θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Να εμβολιάσετε το παιδί σας με GARDASIL Θα ισούταν με σοματική βλάβη απω πρόθεση.

1) Η βάση δεδομένων VAERS ελέγχεται απο το FDA Η οποία είναι υπο τον έλεγχο του φαρμακευτού Lobby.
2) Ο αριθμός των Θανάτων υποδηλώνεται αφου το VARS γενικώς δεν γυρνάει κλίσεις ουτε απο κράτικους λειτουργούς.
3) Στο VAERS δεν αναγνωρίζονται όλα το συμτώματα.
4) Μόνο 10% τον περιπτώσεων μπαίνουν στο κόπο της επίσημις καταχώρισης.
5) HPV δεν προκαεί καρκίνο της μήτρας, οπός η ίδια η FDA δαραδέχεται απο το 2003.
http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/07p0210/07p-0210-ccp0001-01-vol1.pdf
6) Το GARDASIL εμπεριέχει επικίνδινα επίπεδα εμώσεων απο αλοθμίνιο ( οπώς αλλα εμβόλια το ψευδάργυρο ).
7) Ολα τα εμβόλια είναι επικίνδινα και αφήνουν μόνιμες βλάβες, και ουσιαστικά δεν χρειάζονται.

Αναξάρτητα από το πόσο αλλες σκάρτες ιατρικές μελέτες και διαφιμίσεις θα θπάρξουν, μην θυσίαζεται τα παιδιά σας στον βωμό της σατανιστικής ιατροφαρμακευτικής τρέλλας.
6)