Σεπτεμβρίου 19, 2008

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

"Κατέχουμε τις αρετές επειδή τις έχουμε ήδη ασκήσει, όπως συμβαίνει και με τις τέχνες. Γιατί τα πράγματα που πρέπει να τα μάθεις για να τα κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντας τα. Γίνεσαι οικοδόμος χτίζοντας σπίτια και κιθαριστής παίζοντας κιθάρα. Με τον ίδιο τρόπο γινόμαστε δίκαιοι κάνοντας δίκαια πράγματα και σώφρονες κάνοντας σώφρονες πράξεις και γενναίοι κάνοντας γενναίες πράξεις".
Αριστοτέλης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε στην ιστορία (και κατ΄επέκταση στην ασήμαντη ιστορία του καθενός)επικράτησε το δίκαιο κάποιου που δεν είχε την ισχύ να τo επιβάλει?
Μπορείς να είσαι δίκαιος σήμερα αν δεν είσαι ισχυρός?
Από την άλλη... μπορείς να γίνεις ισχυρός αν είσαι δίκαιος?

Σάκης Τρατσέλας

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Σωστά τα λές για το δίκαιο του ισχυροτέρου. Όπως ίσως είναι σωστό το ότι με τον δίκαιο βίο δεν μπορείς να γίνεις πάντα ισχυρός.

Ωστόσο, αυτά είναι διαφορετικά από το να διάγεις δίκαιον και έντιμον βίον. Δεν απαιτείται ούτε ισχύς ούτε ανάγκη επιβολής. Τις δίκαιες και σώφρονες πράξεις τις βιώνεις μόνος σου και τις απολαμβάνουν οι γύρω σου.

Και να είσαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβάνονται ποιος πράττει σωστά και ποιος όχι, ποιος υποκρίνεται και ποιος φαρισαϊζει (για το θεαθήναι). Ούτε τους μοναχούς πλέον δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται. Το καλό και το σωστό όμως το ξέρουν όλοι (από μέσα τους). Άσχετα αν δεν το ομολογούν και δεν το αναγνωρίζουν φωναχτά. Δεν τους συμφέρει, γιατί δεν μπορούν να το εφαρμόσουν οι ίδιοι.

Πορεύσου λοιπόν σύμφωνα με τα λόγια του μεγάλου Σταγειρίτη και δεν πρόκειται να χάσεις, φίλε Σάκη.

Ανώνυμος είπε...

ποση δυναμη χρειαζεται για να πορευτει κανεις ετσι.πρεπει να εκλειψουν οι προσωπικοι εγωισμοι κ τα συμφεροντα κ οι ψευτοαληθειες,για να φτασει στην εντιμη ζωη.αυτη η ζωη ριχνει το φως που οδηγει την υπαρξη κ γαληνευει το νου.
ε...να με συμπαθατε αλλα εγω η αμαρτωλη δεν πολυκαταφερνω να την ακολουθησω κ ολο και...τη μεταθετω ,για..αργοτερα ..οταν φανουν τα κοτερα! χρυσα