Σεπτεμβρίου 28, 2008

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Ή ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ;

Παιδιά με διάρροια, και ειδικά όταν επιμένει, αποστέλλονται στο νοσοκομείο ως γαστρεντερίτιδα. Ορθά, διότι τις περισσότερες φορές έτσι είναι. Επειδή όμως μερικές φορές η διάρροια (και δη η επίμονη ), μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία στο γάλα αγελάδας υπενθυμίζουμε μερικά βασικά στοιχεία.


Οξεία γαστρεντερίτιδα:
  • Διαρκεί 7-8 ημέρες κατά μέσον όρο
  • Μπορεί όμως να διαρκέσει έως 20 ημέρες σε κάποιο ποσοστό ασθενών εφόσον πρόκειται για σαλμονέλλα
  • Συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και εμέτους
  • Συχνά υπάρχει ένας βαθμός αφυδάτωσης
  • Συνήθως δεν προκαλεί στασιμότητα βάρους
  • Μπορεί να έχει θετικούς δείκτες φλεγμονής

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας:

  • Έχει ποικίλη συμπτωματολογία και εκτός της διάρροιας μπορεί ο ασθενής να παρουσιάζει κλάμα έντονο, κολικούς, έκζεμα, και πολλές φορές δυσκοιλιότητα
  • Συχνή είναι η στασιμότητα βάρους
  • Συχνές είναι οι αιμορραγικές κενώσεις, χωρίς δείκτες φλεγμονής
  • Στο 51% των παιδιών η συμπτωματολογία εκδηλώνεται πριν τον 3ο μήνα της ζωής
  • Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ αλλεργίας στο γάλα αγελάδας και ανεπάρκειας λακτάσης. Η δεύτερη είναι σπανιότατη.
  • Σημαντικότατο στοιχείο διάγνωσης είναι η λήψη καλού, ακριβούς και λεπτομερούς οικογενειακού ιστορικού

Σημείωση

Κάθε βρέφος του οποίου η διάρροια ξεφεύγει από τα πλαίσια μιας "φυσιολογικής" οξείας γαστρεντερίτιδας, θα πρέπει να ελέγχεται περαιτέρω.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τωρα τι να πω..που το αρθρο σας συνεπεσε με το προβλημα που αντιμετωπισα με τον μικρο μου,τον τελευταιο καιρο.προσπαθω ομως να καταλαβω,εαν οι συχνες κενωσεις-οχι η διαρροια- εχουν να κανουν με προσληψη συγκεκριμενης τροφης.επισης,δεν ηξερα οτι το οικογενειακο ιστορικο,μπορει να σχετιζεται.αυτο ισως να εξηγει καλυτερα τα πραγματα.
Παρεπιμπτοντως,το βιβλιο που μας προτεινατε,θαρρω πως περιγραφει πολυ καλα,οτι "ο κοσμος δεν ειμαστε εμεις,αλλα οι αλλοι".χρυσα

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Το ιστορικό αποτελεί πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο της διάγνωσης στην παιδιατρική, και σε όλη την ιατρική γενικότερα.
Το πρόβλημα του γιου σας μπορείτε να το συζητήσετε αν θέλετε και με μαιλ.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, όμως αυτά που γράφετε δεν είναι ok.

*ΔΕΝ διαρκεί μια διάρροια 7-8 μέρες. Αυτό δεν είναι σωστό.
*"Μπορεί όμως να διαρκέσει έως 20 ημέρες σε κάποιο ποσοστό ασθενών εφόσον πρόκειται για σαλμονέλλα"
Η διάρκεια ΔΕΝ είναι κριτήριο για την διάγνωση σαλμονέλλα η όχι.
*"Συνήθως δεν προκαλεί στασιμότητα βάρους"-εξαρτάτε για ποια ηλικιακή ομάδα αναφέρεστε. Μικρά μωρά για 2-3 μέρες μπορούν να χάσουν 200-300 γρ. βάρος.
*"Έχει ποικίλη συμπτωματολογία και εκτός της διάρροιας μπορεί ο ασθενής να παρουσιάζει κλάμα έντονο, κολικούς..."
->Παιδιά με απλή διάρροια δεν θα έχουν παρόμοια συμπτώματα? Εδώ κάνατε σφοδρό και ουσιώδες κλινικό λάθος. Εκτός, που τέτοια συμπτώματα σε μικρά βρέφη μπορούν να οφείλονται σε σκωληκοειδίτιδα, π.χ.
*Συχνές είναι οι αιμορραγικές κενώσεις..."
->Τι είδους? διακριτικές απώλειες με σιδηροπενική αναιμία από απώλειες.

*"Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ αλλεργίας στο γάλα αγελάδας και ανεπάρκειας λακτόζης. Η δεύτερη είναι σπανιότατη."
->Αυτό είναι απολύτως εσφαλμένο. Το συχνότερο είναι το δεύτερο. Γιατί? Επειδή τα συμπτώματα στην πλειονότητα των βρεφών λύνονται με την εισαγωγή γάλακτος μειωμένης περιεκτικότητας σε λακτόζη. Το οποίο υποδεικνύει τι?

Σας διαβάζουν έμπειροι εδώ... να προσέχετε. :)

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε συνάδελφε (δύσκολο πράγμα να σχολιάζεις και να εκθέτεις τις απόψεις σου επώνυμα!),

Στην πρώτη σελίδα του ιστολογίου τονίζω ότι δεν απαντώ σε ανώνυμα σχόλια. Είναι αγενές, βλέπεις, να σχολιάζεις ανώνυμα και δη κριτικάροντας άσχημα, έναν που γράφει επώνυμα.

Παρόλα αυτά θα σου επισημάνω δύο πράγματα που παρά την εμπειρία σου (όπως λες) φαίνεται ότι δεν τα αντελήφθης:
1. Άλλο είναι η πρωτοπαθής ανεπάρκεια της λακτάσης (που καταφανώς γιαυτήν ομιλώ και που είναι σπάνια) και άλλο η δευτεροπαθής δυσανοχή στη λακτόζη (λόγω παροδικής μείωσης – και όχι πλήρους ανεπάρκειας - της λακτάσης από την οξεία γαστρεντερίτιδα) που εσύ αναφέρεις.
2. Άλλο είναι η προσωρινή απώλεια βάρους λόγω αφυδάτωσης και άλλο η στασιμότητα βάρους. Συγχέεις δύο διαφορετικές έννοιες.

Για όλα τα άλλα μπορώ να απαντήσω και να συζητήσω (αρκετά απάντησα σε έναν που δεν έχει το θάρρος της άποψης του), μόνον αν συνεχίσεις επώνυμα.

Και απάντησα έστω και μερικώς, μόνον για ένα λόγο: διότι θεώρησα περιπαικτικό το σχόλιο σου. .

Όσον αφορά τη συμβουλή σου για το ποιος έμπειρος με διαβάζει, δεν με αφορά. Σε όλη μου την καριέρα υπέγραφα αυτά που έλεγα και έγραφα. Μπορεί λοιπόν οποιοσδήποτε έμπειρος ή μη να προσέλθει σε συζήτηση. Επώνυμα όμως.

Αυτά.

Είπαμε, η ανωνυμία καλύπτει πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Η ανωνυμία δεν παίζει ρόλο.
Τα δεδομένα έχουν σημασία-από το να γίνω "με όνομα" δεν θα αλλάξει τα δεδομένα.

"...η πρωτοπαθής ανεπάρκεια της λακτάσης"
->Συμφωνώ, όμως εσείς αναφέρεστε σε "...ανεπάρκειας λακτάσης", χωρίς περαιτέρω διευκρίνηση. Συνεπώς, η ελλείψει ευκρίνειας στη τοποθέτησή σας, κάνει τη σκέψη σας λανθασμένη.Η ορολογία στην ιατρική παίζει ουσιώδες ρόλο.

"...και όχι πλήρους ανεπάρκειας - της λακτάσης από την οξεία γαστρεντερίτιδα"
->Όπως ξέρετε, η ανεπάρκεια λακτάσης (πρωτοπαθής η δευτεροπαθής) είναι ποσοστιαία. Ιδιαίτερα στην οξεία γαστρεντερίτιδα.

"...Άλλο είναι η προσωρινή απώλεια βάρους λόγω αφυδάτωσης και άλλο η στασιμότητα βάρους."
->Η αδυναμία πρόσληψης βάρος σε ένα βρέφος, που υποχρεωτικά πρέπει να παίρνει ημερησίως βάρος ΔΕΝ είναι στασιμότητα βάρος? Είναι... .


Το ουσιώδες πρόβλημα στη Ελληνική ιατρική, εάν επιτρέπετε, είναι το χάος. Διδάσκεται χάος. Ενώ χρειάζεται τάξη-στην ορολογία, στην έκφραση, στην σκέψη, στην προσέγγιση.Σιδερένια τάξη! Για τους πολλούς όμως σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι "λεπτομέρεια".

Όταν ρωτάς (η αμφισβητείς) κάποιο "επώνυμο" 'Ελληνα ιατρό σε συνέδρια, συζητήσεις, το πρώτο που εισπράττεις είναι ο αρνητισμός, συνοδευόμενος από διάφορα "επίθετα". Όταν ρωτάς έναν Γερμανό η Αυστριακό η Εγγλέζο καθηγητή, σου απαντάνε με στοιχειώδη ειλικρίνεια, χιούμορ, απέραντες γνώσεις, σαφέστατη σκέψη. Δηλαδή το ύφος του Κ. Γαλανάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης απουσιάζει πλήρως.

Δεν θέλω να γράφω περισσότερα, γιατί θα πω πολλά.

Κάνατε λάθος στη τοποθέτησή σας.
Σαν αποτέλεσμα λανθασμένα σας κατάλαβαν. Αναπόφευκτο.
Αυτό είναι όλο το θέμα.