Ιουλίου 08, 2009

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙKO ΕΜΒΟΛΙΟ (10ΔΥΝΑΜΟ) - VII

Μπορεί να χορηγηθεί το νέο 10δύναμο εμβόλιο (Synflorix) σε παιδιά υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις;;

Δεν υπάρχει (εμφανώς τουλάχιστον) τέτοια ένδειξη στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος (SPC). Αντίθετα, οι οδηγίες που περιέχονται στο φύλλο λένε τα εξής:
«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας και ανοσογονικότητας σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο (δρεπανοκυτταρική αναιμία, συγγενή και επίκτητη λειτουργική ασπληνία, λοίμωξη με HIV, κακοήθεια, νεφρωσικό σύνδρομο).»

Συνεπώς δεν πρέπει να έχει ένδειξη ή τουλάχιστον δεν διευκρινίζεται αν μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση των παραπάνω ανασταλτικών στοιχείων.

Και συνεπώς, επίσης, θα πρέπει να αναμένει κανείς τα δεδομένα ασφάλειας και ανοσογονικότητας για το νέο αυτό εμβόλιο.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι το νέο 10δύναμο εμβόλιο (Synflorix) μπορεί να αφορά τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, αλλά είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από το ήδη κυκλοφορούν επταδύναμο (Prevenar):

1. έχει τρεις διαφορετικές πρωτείνες – φορείς
2. έχει τρία επιπλέον στελέχη, με χαμηλό όμως γενικώς τίτλο αντισωμάτων
3. έχει διαφορετική ηλικιακή ένδειξη (χορηγείται σε ηλικίες μόνο μέχρι 2 ετών)
4. επηρεάζεται ( η αντισωματική του απάντηση) από την προφυλακτική χορήγηση παρακεταμόλης
5. δεν έχει ένδειξη για παιδιά που άρχισαν τη σειρά με το επταδύναμο (εκτός για την αναμνηστική – τέταρτη δόση)
6. δεν έχει ένδειξη για πνευμονίες
7. δεν έχει ένδειξη για ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις
8. δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στη φορία του πνευμονιοκόκκου


Στοιχεία από το φύλλο οδηγιών του Synflorix

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια για το blog σας. Είναι πιστεύω ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους νέους γιατρούς να βλέπουν ότι υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να μεταδίδουν γνώση και εμπειρία.
Πιστεύετε ότι θα είχε έννοια σε παιδιά κάτω των 2 ετών που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση με το Prevenar να γίνει και μια δόση δεκαδύναμου?
Με εκτίμηση,
Κ. Σιάμπου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Δεν νομίζω ότι τόσο σύντομα θα είχε νόημα μια νέα δόση.

Εξάλλου σε λίγο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσει το 13δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που είναι ίδιας παρασκευαστικής δομής με το 7δύναμο. Έτσι θα κάνετε μια δόση από εκείνο. Με τη μία αυτή δόση, (το παιδί ήδη θα είναι πάνω από 2 χρόνων)θα επιτύχετε ουσιαστικά μία αναμνηστική για τα 7 στελέχη και μία κανονική δόση για τα 6 νέα στελέχη (όπως γνωρίζετε, σε ηλικίες πάνω των 2 χρόνων, η συνιστώμενη σήμερα δόση είναι 1).

Unknown είπε...

Αγαπητέ Κε ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ
Όταν οι πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές στην Αθήνα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ούτε στοιχειώδη επίκαιρη πληροφόρηση στους ιστοτόπους τους δεν μένει παρά να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια σας και να ευχηθούμε καλή δύναμη.
Μ. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κ. Αγγελάκη,

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

M. Καραβά είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια για το blog σας. Θα ήθελα να μάθω πότε θα κυκλοφορήσε το 13ναμο prevenar περιπου? Έχω ενα παιδακι 4 ετων εμβολιασμενο με μια δόση prevenar σε ηλικια μετά τα 2. Πρέπει να το εμβολιασο κ με το synflorix όπως συστήνουν ορισμένοι παιδίατροι? πρέπει να κανω μια αναμνηστική prevenar? ή τίποτα από αυτά? Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Σε παιδιά άνω των πέντε ετών υγιή που δεν εμβολιάστηκαν για τον πνευμονιόκοκκο, ποιά είναι η γνώμη σας: να γίνει και με ποιό σκεύασμα;(μέχρι να έρθει το δεκατριδύναμο...)οι γονείς αγχώθηκαν και ρωτούν. Το blog είναι προχωρημένο και στην παιδιατρική και στα υπόλοιπα θέματα, συγχαρητήρια.
πελαγία τσιτσάνη
παδίατρος
νοσοκομείο διδυμοτείχου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

M. Καραβά
Π. Τσιτσάνη

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Δεν γνωρίζω ακριβώς πότε θα κυκλοφορήσει το 13δύναμο. Η παραγωγός εταιρεία λέει ότι θα είναι εδώ αρχάς 2010.
Το 10δύναμο έχει 3 επιπλέον στελέχη. Θα μπορούσατε να κάνετε μια αναμνηστική δόση με αυτό, αλλά αν το 13δύναμο έρθει όντως τόσο γρήγορα, καλό είναι να το περιμένετε. Θα είναι εξάλλου το ίδιο εμβόλιο (φαρμακοτεχνικά) με αυτό που ήδη έχoυν κάνει τα παιδιά.