Αναδημοσιεύουμε από το σημερινό "ΒΗΜΑ" ένα ενδιαφέρον άρθρο:
"Το σκάνδαλο με τα εμβόλια
ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010
Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Γ.Α. Παπανδρέου να θεωρεί επίτευγμα ότι στις 80 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ έθεσε σε λειτουργία 77 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό τους στα δημόσια νοσοκομεία σε 727, θα περίμενε όμως κανείς περισσότερα από τον ίδιο και την κυβέρνησή του στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Θα περίμενε κανείς να σπάσει τη σιωπή της συνενοχής στο μέγα σκάνδαλο της προμήθειας 16 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της νέας γρίπης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν οι εξελίξεις και- το κυριότερο- οι αριθμοί διαψεύδουν πολιτικούς, επιδημιολόγους και τα «παπαγαλάκια» που μετέδωσαν τον πανικό ταχύτερα από τον ιό.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα:
* Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Η1Ν1 και έχει συμφωνήσει να καταβάλει στις φαρμακοβιομηχανίες και στους μεσάζοντες 112 εκατομμύρια ευρώ (7 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου) αν η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν καταφέρει να ακυρώσει τη δεύτερη παρτίδα της παραγγελίας και να επιστρέψει 8 εκατομμύρια εμβόλια.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 56 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, αφού ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 400.000 πολίτες και, όπως προβλέπουν τώρα οι ειδικοί, ως το τέλος του χειμώνα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 700.000.
Το αποτέλεσμα θα είναι την άνοιξη να πεταχτούν 15 εκατομμύρια εμβόλια ή επτά εκατομμύρια δόσεις, ανάλογα με τις επιδόσεις της υπουργού, η οποία επίσης όφειλε να πει ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει όχι 77 αλλά 330 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, το κόστος εγκατάστασης μιας κλίνης εντατικής θεραπείας κυμαίνεται από 120.000-150.000 ευρώ. Δηλαδή με ένα εκατομμύριο ευρώ το Δημόσιο (που έχει πάντοτε υψηλότερο κόστος) μπορεί να εγκαταστήσει έξι μονάδες εντατικής θεραπείας σε υφιστάμενα νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές ως και οκτώ.
Η σιωπή των κυβερνώντων για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών μπορεί να γκρεμίσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στις αλλαγές που επιχειρούνται στην οικονομική ζωή του τόπου. Δυστυχώς όμως, εν έτει 2010, η κερδοσκοπία του πανικού και οι πολιτικοί γύρισαν την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω."
ztsolis@dolnet.gr
---
4 σχόλια:
4.1.2010 ώρα 11πμ
Στον πιο κεντρικό δρόμο της θεσσαλονίκης. Παγωνιά. Κοσμοσυρροή για ψώνια. Έξω από ένα πολυκατάστημα, στη μέση του πεζοδρομίου ένα ακρωτηριασμένο ανθρώπινο ράκος. Ζητιάνος. Φοράει μία μακό κοντομάνικη μπλούζα για να φαίνονται τα ακρωτηριασμένα άκρα. Τρέμει από το κρύο. Κάποιος θα τον περιμαζέψει έπειτα από 14 ώρες στους δρόμους, θα του πάρει τα χρήματα για ένα πιάτο φαγητό και λίγες ώρες ξεκούραση ως την άλλη μέρα…
Ο ίδιος θα περιμαζέψει κι άλλους, κι άλλους. Ακρωτηριασμένους, γονατιστούς στα φανάρια, ώρες ατέλειωτες, όσο πιο αποκρουστικό το κουσούρι, τόσο πιο προσοδοφόρο το εμπόρευμα…
Κόσμος πάει κι έρχεται.
Ώρα 14.00: Ειδήσεις
Κάποια επιτροπή σπουδαγμένων ειδημόνων αποφάσισε να καθιερωθούν πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα …θα λειτουργήσουν πιλοτικά … θα καθιερωθεί ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς … θα μας χαμογελάει (το είπε κ ο υπουργός) και θα ενημερώνεται αν υπάρχουν προβλήματα …
Καλή χρονιά
Τρατςέλας ςάκις
Κον Τρατσέλαν,
Καλή χρονιά. Πο΄'υ σωστά. Ο μόνος που δεν ωφελείται από την ελεημοσύνη είναι ο ζητιάνος. Η εικόνα της πόλης γίνεται άθλια και το περίφημο κράτος μας συνεδριάζει συνεχώς.
Φωτιά και τσεκούρι θέλει φίλε μου για να βγούμε από τη νιρβάνα, να γίνουμε άνθρωποι και να ξανακτίσουμε ένα κράτος που να προσεγγίζει κάπως μια ιδεατή κοινωνία.
Πιο παγερο απο το κρυο καταληγει το κριμα.
Τα κοκκινα φαναρια των μεγαλων δρομων μου θυμιζουν την εισαγωγη της νουβελας του Χ. Μπελλ, Ο ΚΛΟΟΥΝ, οπου ανατεμνει το ..διλημμα της ελεημοσυνης.
Μα κι αυτη η χρωματισμενη αναπτυξη τρομαζει, σαν αλλη μια -μασκαρεμενη- ελεημοσυνη και μονιμη αναπηρια: εκεινη της μοντερνας εργασιας. Για την επιβιωση -ενα σταθερο ειδοδημα, ενα μεροκαματο, ημερομισθιο, κατιτι αυτονοητο- ο ανθρωπος 'ακρωτηριαζεται', υποβαθμιζεται σε μεσο. Φευ! το συγχρονο κρατος, ο επενδυτης/εργοδοτης, ανδραγαθει(!) οταν προσφερει θεσεις/ωρες (..περιττων υπηρεσιων;) εργασιας. Για μια θεσουλα, ο συνανθρωπος μας ξεπουλα την ψυχη του ('φωτεινο υπο/παρα-δειγμα' εκεινη η περιπτωση της βοηθου του κ. Ζ-χ--).
Καποτε, ζητησα απο καποιον δασκαλο μου (στη Δυση) να με φωτισει πως να διαλεξω καταλληλο επαγγελμα. Θυμαμαι ακομη, "πανευκολο.., παιδι μου", μου'χε πει. "Πρεπει να'ναι κατι που θα'καμες μετα χαρας ακομη κι αν δεν πληρωνοσουν γι'αυτο! Ειδαλλως θ'αρρωστησεις και δεν θα υπαρχει γιατρεια."
Επιτελους, πρεπει να διεκδικησουμε το δικαιωμα και την πραγματωση του στην παιδεια, την εργασια, την υγεια και την ..πρωτη στεγη. Για ποσο ακομη ολακερη η υφηλιος θα υποφερει για ενα κομματι ψωμι, για λευτερη προσευχη κι αληθινο τραγουδι, για ενα σπιτι;
Ο ανθρωπος δεν θελει πλουτη, μητε γελια. Δεν υποτιμαται κι ας ξεγελιεται μ'αυτα. Δικαιωμενη ζωη θελει.
ζ.φυρογενη
Κα Φυρογένη,
Όταν οι ισχυροί ή μάλλον ο πάσα ένας που κατέχει μια θεσούλα, την εκμεταλεύεται για να ικανοποιήσει θεμιτές αλλά συνήθως αθέμιτεςεπιθυμίες, τότε μην ψάχνετε δικαιοσύνη.
Το παράδειγμα του γενικού γραμματέα που αναφέρετε, είναι ελάχιστο και ίσως πιο αθώο από άλλα βαρύτερα και βαρύτατα παραπτώματα των εχόντων και κατεχόντων.
Αλλοί στους μη έχοντες και μη κατέχοντες. Αλλοί σ΄ αυτόν που με τη φιλοτιμία και την τιμιότητα πάει να επιπλεύσει.
Όμως κάποτε θα στρώσει και αυτή η χώρα. Το ψυχανεμίζομαι όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης.
Δημοσίευση σχολίου