Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων λοιμώξεων ΚΝΣ και ειδικότερα άσηπτης μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας. Τα κρούσματα προς το παρόν αφορούν ενήλικες από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (κυρίως Πέλλα - Κιλκίς).
Στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας, το διάστημα Ιούλιος - Αύγουστος 2010 νοσηλεύθηκαν 12 περιπτώσεις άσηπτης μηνιγγίτιδας και 10 περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας. Δύο ασθενείς με εγκεφαλίτιδα κατέληξαν.
Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 οι νοσηλευθέντες ήσαν 7 ασθενείς με άσηπτη μηνιγγίτιδα. Η αύξηση φέτος, όπως είναι εμφανές, είναι μεγάλη.
Το ενδιαφέρον στην έξαρση αυτή είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα (8 από 9 ελεγχθέντα) πιθανολογείται ότι οφείλονται στον ιό West Nile Virus, κάτι όχι σύνηθες για τη χώρα μας και την περιοχή των κρουσμάτων.
Ο ιός είναι εποχιακός (καλοκαίρι- φθινόπωρο)και προκαλεί νευροδιεισδυτική νόσο (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, χαλαρά παράλυση) και μη νευροδιεισδυτική νόσο. Η δεύτερη είναι ελαφρότερη και περιλαμβάνει την κλασική συμπτωματολογία: πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ναυτία, έμετοι, διόγκωση λεμφαδένων ενίοτε, εξάνθημα. Τα συμπτώματα διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες.
Να σημειωθεί ότι το 80% των ατόμων που προσβάλεται παραμένει ασυμπτωματικό.
Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα κουνούπια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί από μετάγγιση αίματος ή από θηλασμό.
Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 3-14 ημέρες. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα άνω των 50 ετών.
Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει.
Η προφύλαξη συνίσταται στη λήψη γενικών μέτρων προφύλαξης από κουνούπια και στη χρήση σχετικών διαλυμάτων για τα κουνούπια.
Προσοχή η χρήση βιταμίνης Β δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου