Ιουλίου 10, 2012

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΛΗΘΙΝΕΣ Ή ΠΛΑΣΤΕΣ


Ιάπωνας αναισθησιολόγος καταρρίπτει το ρεκόρ επιστημονικής απάτης

H Εταιρεία Αναισθησιολογίας της Ιαπωνίας κατηγορεί ένα μέλος της, τον Γιοσιτάκα Φούτζιι, ότι τα τελευταία 20 χρόνια είχε δημοσιεύσει 172 επιστημονικά άρθρα με κατασκευασμένα στοιχεία -αριθμός που πιθανότατα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ερευνητικής απάτης. Μάλιστα η επιτροπή που κλήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση δεν κατάφερε να εντοπίσει ασθενείς που συμμετείχαν στις επίμαχες έρευνες, ούτε ενδείξεις για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Όπως φαίνεται, η απάτη του Φούτζιι έμενε απαρατήρητη τόσα χρόνια λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος για τις δημοσιεύσεις του, οι οποίες εμφανίζονται ελάχιστες φορές ως παραπομπές στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι πολλοί ερευνητές εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αναισθησιολόγου στις ανύπαρκτες έρευνές του, αρκετοί από αυτούς όμως δήλωσαν ότι δεν είχαν καν αντιληφθεί ότι τα ονόματά τους εμπλέκονταν στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει
ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, το σκάνδαλο ξέσπασε στις 8 Μαρτίου, όταν η επιθεώρηση Anaesthesia δημοσίευσε ανάλυση που αμφισβητούσε την αξιοπιστία των δημοσιεύσεων του Φούτζιι. Στις αρχές Απριλίου, 23 εκδότες επιστημονικών επιθεωρήσεων ήρθαν σε επαφή με επτά ιαπωνικά ερευνητικά ινστιτούτα που κατονομάζονταν στις επίμαχες δημοσιεύσεις, ζητώντας τους να διερευνήσουν την υπόθεση.

Την έρευνα ανέλαβε τελικά η
Εταιρεία Αναισθησιολογίας, η οποία υποστηρίζει ότι θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε άλλο φορέα να ελέγξει τι ακριβώς συνέβη.

Η επιτροπή εξέτασε τις 212 από τις 249 δημοσιεύσεις του Φούτζιι και διαπίστωσε ότι οι 172 από αυτές βασίζονταν σε πλήρως ή εν μέρει κατασκευασμένα στοιχεία.

Οι επίμαχες εργασίες πιθανότατα θα ανακληθούν από τις επιθεωρήσεις που τις δημοσίευσαν, επισήμως όμως αυτό μπορεί να γίνει έπειτα από αίτημα των ιδρυμάτων στα οποία φέρονται να πραγματοποιήθηκαν οι μελέτες.

Όλα δείχνουν ότι ο Φούτζιι θα σπάσει το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού δημοσιεύσεων που ανακαλούνται ως απάτες ενός μεμονωμένου ερευνητή.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ανήκει στον Γερμανό αναισθησιολόγο Γιοακίμ Μπολντ με περίπου 90 ανακλήσεις. 

ΣΧΟΛΙΟ: Να αναρωτηθούμε πόσες πλαστές εργασίες κυκλοφορούν και στα ελληνικά πανεπιστήμια; Δεν θα βγάλουμε άκρη μια και εδώ δεν υπάρχει ανάλογος έλεγχος. Σαφώς και θα υπάρχουν όμως.  Και βέβαια έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές το "κυνήγι" των εργασιών από τους φερέλπιδες γιατρούς. Κυνήγι που τους απομακρύνει από τη γνώση και την πράξη. Και είναι λυπηρό να βλέπεις πολλους από αυτούς να κυκλοφορούν με έναν φάκελλο υπό μάλης που περιέχει αυτές τις αληθινές ή μη εργασίες, και με στομφώδες ύφος να λένε χωρίς λόγο τον μαγίκό αριθμό των εργασιών που έχουν συμμετάσχει. Δεν αναφέρουν όμως ποτέ αν η συμμετοχή τους ήταν ενεργής ή τους περιέλαβαν για το ονόρε, δεν αναφέρουν ποτέ πόσους ασθενείς εξέτασαν (αν εξέτασαν) στην καριέρα τους, δεν αναφέρουν ποτέ αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διάγνωση και θεραπεία. 
Τι κρίμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: