Αυγούστου 04, 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Σχετικά με την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε τις αποζημιώσεις στη Μ. Βρετανία, μου τηλεφώνησε κάποιος (δεν έχει σημασία αν είναι γιατρός ή γονιός - εξάλλου και οι γιατροί γονείς είναι) και ρώτησε αν αυτό το πράγμα μπορεί να το εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμών στο υπουργείο για να ισχύσει και στη χώρα μας.

Τι να απαντήσω; Κατ΄αρχάς δεν γνωρίζω αν οριστικοποιήθηκε αυτή η επιτροπή. Διότι από την πρώτη φορά που ανακοινώθηκαν τα ονόματα άρχισε να μεταβάλλεται κατά διαστήματα. Πάντα διευρυνόμενη σε αριθμό μελών. Τώρα γιατί εξ αρχής δεν διορίσθηκαν όσοι έπρεπε ή όσοι ήθελαν να διορισθούν δεν το γνωρίζω!! Ελληνικό κράτος!

Δεν γνωρίζω επίσης αν συγκροτήθηκε σε σώμα η επιτροπή αυτή και πόσες φορές συνεδρίασε. Κύριο μέλημα της πρέπει να είναι η εκπόνηση ενός σύγχρονου επικαιροποιημένου εθνικού προγράμματος εμβολιασμών που θα καλύπτει τις ανάγκες (με βάση τρέχοντα δεδομένα) του πληθυσμού και όχι τις ανάγκες των εταιρειών. Ας δούμε πόσο γρήγορα θα συνταχθεί και θα κυκλοφορήσει το πρόγραμμα αυτό.

Στη συνέχεια η επιτροπή θα μπορεί να προτείνει ότι καλό νομίζει, αν και δεν το βλέπω πιθανόν να ασχοληθεί με τέτοια "επουσιώδη" θέματα.

Με την ευκαιρία, να θίξω την επίθεση που δέχτηκα από μέλη της προϋπάρχουσας επιτροπής για τη συγγραφή και κυκλοφορία προγράμματος εμβολιασμών (Εμβολιαστικά σχήματα 2014).  Ένα πρόγραμμα που κυκλοφορούσε (ανανεωμένο κάθε χρόνο) εδώ και πολλά χρόνια ως έκδοση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λοιμωδών και που φέτος κυκλοφόρησε μέσω της έκδοσης "ΛΟΙΜΩΞΗ" , μια και δεν υφίσταται πλέον το νοσοκομείο. Ενοχλήθηκαν λοιπόν κάποιοι από το πρόγραμμα αυτό, ενώ ουδέποτε ενοχλήθηκαν από ανάλογα προγράμματα (και δη όχι λεπτομερή) που κυκλοφορούν κατά κόρον οι εταιρείες εμβολίων και τα μοιράζουν στα ιατρεία. Φαίνεται εκείνα είναι πιο έγκυρα! Δεν αναρωτήθηκαν όμως ότι σε περίοδο εμβολιαστικών ανακατατάξεων δεν υπήρχε επιτροπή εμβολίων, δεν υπήρχε νέο πρόγραμμα, δεν γνωρίζουμμε πότε θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και οι γιατροί δεν είχαν κάποια κατεύθυνση. Εξάλλου το πρόγραμμα είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο, δεν είναι διαφημιστικό προϊόντων και στο τέλος, δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να το ακολουθήσει. Η άποψη ότι πιθανόν μπερδεύει τους γιατρούς είναι τελείως λανθασμένη μια και όσα αναγράφονται στο πρόγραμμα έχουν ειπωθεί κατ΄επανάληψη σε συνέδρια από τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους.

Σε τελική ανάλυση, για να επανέλθω στην αρχική ερώτηση, δεν νομίζω ότι ποτέ το κράτος μας θα φθάσει στην ευαισθησία να πληρώσει. Η μόνη ευαισθησία του είναι να μας τα παίρνει από όπου μπορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: