Μαΐου 21, 2015

ESPID 2015

Με όλο τον σεβασμό που πρέπει να έχει ένας ταπεινός γιατρός μιας μικρής χώρας προς τους τιτλούχους και ονομαστούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνολικό πάνελ του συνεδρίου, πιστεύω ότι το ESPID φέτος έφτασε στην απόλυτη εμπορευματοποίηση. Και το παρακολουθώ από το 1991. Με 2-3 χρόνια απουσία.

Ίσως δεν φταίνε οι συμμετέχοντες αλλά η επέκταση του συνεδρίου, ίσως η οργάνωση του.

Δεν ξέρω πόσο νόημα έχει να παρακολουθεί κανείς τέτοια συνέδρια. Εκτός αν είναι συλλέκτης μορίων, εργασιών, πιστοποιητικών κλπ. Οι πιο δικαιολογημένοι είναι αυτοί που το παρακολουθούν δια τουριστικούς και μόνον λόγους. Και είναι μάλλον οι περισσότεροι.

Πριν κάποιοι αρχίσουν να με κατηγορούν ας κάνουν μια ειλικρινή ενδοσκόπηση στον εαυτό τους και μια συζήτηση με τον εαυτό τους. Μετά ας πουν ότι θέλουν.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη,
Σωστά τα γράφετε αλλά μην ξεχνάτε ότι χρόνια τώρα συμμετείχατε ή και συμμετέχετε ακόμη σ' αυτά τα συνέδρια. Γιατί όμως πάτε μακριά; Αν δείτε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το πρόγραμμα του φετεινού Πανελληνίου Παιδιατρικού Συνεδρίου θα καταλάβετε τι θα πει εμπορευματοποίηση και ποιος κυβερνάει την παιδιατρική. Οι γιατροί ή οι εταιρείες; Νομίζω όμως ότι οι εταιρείες ενεργούν ειλικρινά και σωστά. Αυτή είναι η δουλειά τους. Η διαφήμιση, η προώθηση προϊόντων, το εμπόριο. Το πρόβλημα είναι οι γιατροί. Έχουν λόγο να εμπλέκονται σ' αυτή τη διαδικασία; Με τι αντίτιμο άραγε;

K.Σιακαβέλλας
Παιδίατρος - Αθήνα

Ευρυδίκη Φίτσιου είπε...

Αγαπητέ κε Καβαλιώτη,

παρακολουθώ το blog σας βρίσκοντας πάντα γνώσεις και πληροφορίες πολύ χρήσιμες στην καθημέρα εφαρμογή της παιδιατρικής ως ιδιώτης παιδίατρος.

Ποτέ δεν έχω σχολιάσει ξανά , αυτή τη φορά όμως ένιωσα την ανάγκη να σας συγχαρώ για το σύντομο αλλά εύστοχο σχόλιό σας και να προσυπογράψω κι εγώ κατά της εμπορευματοποίησης των συνεδρίων και της ιατρικής προσφοράς γενικότερα.

Παρακολούθησα και φέτος το πανελλήνιο παιδιατρικό και πραγματικά ένιωσα ενοχλημένη από το πόσο ενημερωνόμαστε με κανόνες αγοράς. Με εξαίρεση κάποιες πολύ ωραίες παρουσιάσεις, όπως της κας Φωτουλάκη και της κας Θωμαϊδου, το υπόλοιπο έμοιαζε περισσότερο με παρουσίαση εταιρική παρά ιατρική.

Eυχαριστώ εκ των προτέρων για την ανάγνωση,
Με εκτίμηση

Ευρυδίκη Φίτσιου - Ταμπάκη
Παιδίατρος