Δεκεμβρίου 03, 2015

ΣΤΑΤΙΝΕΣ Ή ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ;

Κατά το CDC, πάνω από το 1/3 των Αμερικανών πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη σύμφωνα με τα guidelines που ισχύουν. Ωστόσο, μόλις οι μισοί από αυτούς συμμορφώνονται. Δεν κάνουν επίσης τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής (άσκηση, διατροφή, απώλεια βάρους κλπ). Έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών επεισοδίων που μπορεί  να αποβούν και μοιραία.

CDC, Press release 3rd of December 2015


Αυτά λέει το CDC. 

Τι θα έλεγα εγώ, ένας παιδίατρος, με τις φτωχές μου γνώσεις πάνω στα εξειδικευμένα αυτά θέματα. Ίσως καλά κάνουν και δεν παίρνουν φάρμακα οι Αμερικάνοι. Τα διάφορα guidelines πολλές φορές επέφεραν ζημιά παρά όφελος. Και αν ψάξει κανείς ποιοι ορίζουν τα guidelines αυτά, τότε θα σκεφθεί πολύ να ξαναπάρει φάρμακα. Καλές οι στατίνες αλλά ουσιαστικά δεν προσφέρουν και πολλά, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες (λόγω μακροχρόνιας λήψης) δεν είναι και λίγες.
Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν οι Αμερικάνοι, και όλοι μας βέβαια, είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής: άσκηση, βάδισμα, σωστή διατροφή (απλή καλή μεσογειακή διατροφή), απώλεια βάρους, όχι stress (βασικότατος παράγοντας οποιασδήποτε νόσησης). Το να πω ισορροπημένη σχέση με το άλλο φύλο ίσως με παρεξηγήσουν, αλλά είναι γνωστό ότι αυτό συμβάλλει στη συνολική καλή λειτουργία του οργανισμού. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τη διάρκεια του ύπνου. Οι λίγες ώρες συνήθως δεν ωφελούν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: