Μαρτίου 05, 2019

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ;

Στην εφημερίδα New Yorker δημοσιεύθηκε άρθρο (02-04-20019) με τίτλο "Γιατί η ιλαρά είναι βασικό πολιτικό θέμα της εποχής μας". Μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος Μasha Gessen γράφει:

"...Οι περισσότεροι αμερικανοί που αντιδρούν στους εμβολιασμούς είναι ικανού μορφωτικού επιπέδου. Συνεπώς δεν θα έπρεπε να φέρουν αντιρρήσεις σε επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις του κράτους και των επισήμων φορέων υγείας. Κι όμως αυτό συμβαίνει επειδή έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα υγείας της χώρας. Το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ακατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας, επειδή η βιομηχανία που καθοδηγείται από το κέρδος δεν μπορεί να αποτελεί θεματοφύλακα του αγαθού που λέγεται δημόσια υγεία. Είναι ένα σύστημα αδιαφανές και κερδοσκοπικό. Η λύση δεν έγκειται στο πόσο καλύτερα μπορούμε να πείσουμε για τα εμβόλια. Χρειάζεται αναπροσαρμογή της πολιτικής για την υγειονομική περίθαλψη..."    

Με την έννοια που προσδίδει η δημοσιογράφος, ναι είναι πολιτικό το ζήτημα. Όχι φυσικά με την έννοια που αποδίδουν κάποιες μελέτες (δες ανάρτηση της 22-12-2018) και βαφτίζουν τους αρνητές των εμβολίων ως ψηφοφόρους της δεξιάς ή τέλος πάντων ακραίων κομμάτων. 

Η απώλεια εμπιστοσύνης προς ένα σύστημα και προς φορείς υγείας είναι βασικός λόγος της άρνησης. Και στις ΗΠΑ (αλλά και αλλαχού) είναι έτσι όπως το λέει η δημοσιογράφος. Μήπως όλοι δεν γνωρίζουμε πώς η βιομηχανία κατευθύνει τα πάντα; Μήπως δεν γνωρίζουμε πως επιβάλλει φάρμακα, εμβόλια, κατευθυντήριες οδηγίες; 

Όμως όλο αυτό το σύστημα κάποτε θα προκαλέσει αντιδράσεις. Μικρές αρχικά και στη συνέχεια μεγαλύτερες και ακόμη μεγαλύτερες. Και κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Και τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι. Δεν είναι όλα τα φάρμακα και όλα τα εμβόλια λάθος. Αλλά η υπέρμετρη φιλοδοξία και η άπληστη δίψα για κέρδος οδηγεί καμμιά φορά σε αντίθετα αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: