Μαρτίου 24, 2020

Ο ΦΟΒΟΣ (και ο ιός)

Και ξαφνικά νιώθεις κάτι να πλημμυρίζει το είναι σου. Ένα ρίγος σε διατρέχει. Ψάχνεις γύρω σου να δεις τι γίνεται. Δεν διακρίνεις τίποτε που να δικαιολογεί το αίσθημα αυτό. Βγαίνεις στο μπαλκόνι να πάρεις ανάσα, βλέπεις την ερημιά και καταλαβαίνεις. Είναι ο φόβος. Σκοτεινός, αόρατος, αμείλικτος. Είναι αυτός που κυκλοφορεί στους έρημους δρόμους. Πας να ψωνίσεις και κάνεις πως δεν βλέπεις τον γείτονα σου στο μαγαζί. Δεν είναι ώρα για χαιρετούρες. Παίρνεις τα ψώνια και γρήγορα-γρήγορα φεύγεις σκυφτός και σιωπηλός. Όμως ο φόβος σε ακολουθεί, εισχωρεί στο σπίτι, εισχωρεί στο μέσα σου. Παίρνεις τα μαντηλάκια, παίρνεις τα αντισηπτικά και αρχίζεις να καθαρίζεις. Τα πάντα. Τι άραγε θέλεις να διώξεις; Τον ιό ή τον φόβο;
Φανταστική η περιγραφή; Θα έλεγα όχι. Ίσως υπερβολική. Όμως στον ένα ή στον άλλο βαθμό παρατηρείται σε πολλά σπίτια, σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η επιδημία κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, αφήνοντας θύματα και πληγές. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι μήπως μείνει σαν κατάλοιπο ο φόβος. Να παραμείνει σε όλους. Μόνιμα. Και αυτό θα είναι το χειρότερο.
Μην ξεχνάμε, η ζωή του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με τα μικρόβια. Επιδημίες και πανδημίες υπήρχαν και θα υπάρχουν στην ιστορία. Αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Μαζί με την τεχνολογία, τα φάρμακα, τα εμβόλια κλπ, ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσει την κάθε δυσκολία σθεναρά, με πίστη, με θάρρος, όρθιος. Ο φόβος καταστέλλει όλα αυτά, εξασθενεί τις αμυντικές του δυνάμεις, τον καθιστά αδύνατο, ευάλωτο.
Ας μην υποκύψουμε στον φόβο. Ας μη του επιτρέψουμε να κλέψει την καρδιά μας. Ο άνθρωπος δύσκολα μπορεί να ζήσει μόνος του. Πάντα χρειάζεται έναν καλό λόγο, ένα ήρεμο βλέμμα, ένα χαμόγελο. Μια στήριξη γενικά. Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα την επιδημία. Τον καινούριο ιό ο οποίος μας έκανε να αντιληφθούμε πόσο λάθος είχαμε όταν δίναμε αξία σε υλικά αγαθά και σε ενέργειες και καταστάσεις ανούσιες και μηδαμινές όπως αυτές αποδεικνύονται σήμερα. 

   

3 σχόλια:

tzortzak είπε...

κ. Καβαλιώτη επειδή παρακολουθω τακτικά το ιστολόγιο σας και το διαρκή επιφυλακτικό τρόπο που αντιμετωπίζεται τη σοβαρότητα της λοίμωξης απο Κορωνοιο, σας στέλνω ένα πρόσφατο άρθρο του Γ. Ιωαννίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ο οποίος ισχυρίζεται, συνοπτικά, ότι τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δε συνηγορούν υπέρ των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της ασθένειας σε κάποιες χώρες. Το άρθρο είναι διαθέσιμο εδω:
https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/?fbclid=IwAR0HcQI9C1hyZ05974lhsXaU9yGPQTceRqSV9yIvsG_Ge7AWNe6LPeoy0sg

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ πολύ.
Όσον αφορά την επιφυλακτική όπως λέτε στάση μου, ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε κάτι εντελώς καινούριο και το αντιμετωπίζουμε (διεθνώς) με μέτρα επίσης καινούρια και πρωτόγνωρα στην ευρεία τους έκφραση. Δούλεψα 35 χρόνια σε νοσοκομείο με λοιμώξεις, βίωσα επιδημίες, βαριά λοιμώδη, θανάτους. Παθογόνο που να έχει τέτοια συμπεριφορά δεν θυμάμαι να είδα. Οι γιατροί πρέπει να μιλάμε επιστημονικά και να βασιζόμαστε σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και μόνον. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συμπτώσεις γύρω από τον ιό και την επιδημία. Τόσες που αναρωτιέσαι αν είναι απλά συμπτώσεις. Βέβαια, τη στιγμή αυτή, τη στιγμή που ο πόλεμος κατά του ιού μαίνεται, ίσως είναι φρόνιμο να περιοριζόμαστε στα επίσημα στοιχεία, να υπακούμε αυστηρά στις κρατικές εντολές και να περιμένουμε τη λήξη της επιδημίας, ευχόμενοι να είναι όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή η έκβαση της. Η ιστορία θα δείξει ποιο είναι το σωστό.

tzortzak είπε...

Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δε συνηγορούν σε καμία των περιπτώσεων υπέρ των μέτρων που έχουν ληφθεί. Oλα τα διαθέσιμα στοιχεία (συνολικός αριθμός νεκρών, μέσος όρος ηλικίας νεκρών, συνύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων στους νεκρούς κλπ) δίνουν εικόνα λιγότερο θανατηφόρας λοίμωξης από τη γρίπη. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ το 93% όσων νοσούν από τον κορωνοιο το περνάει σε ήπια φάση (In mild condition)!
Οι προβληματισμοί που βάζετε και οι συγκρίσεις με άλλες λοιμώξεις είναι απολύτως σωστοί