Απριλίου 03, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

Στα μεγάλα καταστήματα (Supermarkets) υπάρχει δελτίο εισόδου και ένα αντισηπτικό στην είσοδο για τα χέρια. Εισέρχεται κάποιος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πιστεύει κανείς ότι έτσι μηδενίζεται ο κίνδυνος; Μόνο να δείτε πως κινούνται οι άνθρωποι και πόσο κοντά έρχονται θα καταλάβετε.

Στην εκκλησία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό; Είσοδος ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά της εκκλησίας ή και ακόμη λιγότεροι. Εκεί οι άνθρωποι θα ήσαν σε μια απόσταση και δεν θα κινείτο κανείς. Μπορούσε να γίνει και συντόμευση της λειτουργίας. Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος στις εκκλησίες θα ήταν μεγαλύτερος από ότι στο supermarket; Φυσικά όχι. Απλά κάποιοι (ιθύνοντες) ενοχλούνται πολύ με την εκκλησία και τη θρησκεία γενικώς.

Η Ακολουθία των Χαιρετισμών σήμερα από την τηλεόραση έδινε μια εικόνα πρωτόγνωρη. Σ ένα χώρο κενό 3-4 ιερείς και 2-3 ψάλτες, να λειτουργούν και να υμνούν. Εικόνα πιεστική,  με θλίψη. Ευτυχώς, στο τέλος ακολούθησε ο λόγος του Αρχιεπισκόπου. Ένας λόγος ήρεμος, καθησυχαστικός, μεστός. Λόγος προς το κενό αλλά με στόχο το σύνολο του λαού. Πέρα από την προσωπική του ενδοσκόπηση, ο δέσποτας έδωσε σαφή μηνύματα προς το ποίμνιο.

Το "μένουμε σπίτι" θα μπορούσε να έχει ως εξαίρεση την εκκλησία και την παρακολούθηση της λειτουργίας. Με όλες τις δέουσες προφυλάξεις φυσικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: