Φεβρουαρίου 27, 2021

ΜΑΣΚΕΣ Ν95: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ

 


Στην αγορά υπάρχουν πλέον κάθε προέλευσης μάσκες. Και το κόστος ποικίλει.  Όσον αφορά τη μάσκα Ν95 που θεωρείται από τις καλύτερες, φαίνεται ότι άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά αντίγραφα (πλαστά ή μη). Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας (NIOSH) των ΗΠΑ τονίζει πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι παρέχουν την ίδια προστασία με τις μάσκες που έχουν εγκριθεί από αυτό.

Η αναγνώριση πλαστών N95 είναι σχετικά εύκολη με απλή παρατήρηση.

Οι αυθεντικές μάσκες N95 έχουν έναν αριθμό έγκρισης, ο οποίος προηγείται των γραμμάτων TC, καθώς και έναν αριθμό μοντέλου με ετικέτα και πιθανώς έναν αριθμό παρτίδας. Επίσης, έχουν πληροφορίες σχετικά με την κατηγορία φίλτρου (όπως ορίζεται από τα γράμματα N, P ή R) και την απόδοση του φίλτρου (όπως υποδεικνύεται από τους αριθμούς 95, 99 ή 100). Μια μάσκα N95 έχει N για την κατηγορία φίλτρου και 95 για την απόδοση του φίλτρου, που σημαίνει ότι μπορεί να φιλτράρει κατά 95% ή και πλέον σωματίδια συγκεκριμένου μεγέθους. Οι έγκυρες μάσκες διαθέτουν επίσης το λογότυπο NIOSH ή το όνομα της εταιρείας με κεφαλαία γράμματα και την επωνυμία, το σήμα κατατεθέν ή το συντομογραφικό όνομα της επιχείρησης που έχει την έγκριση για τη μάσκα.

Οποιαδήποτε αναφορά στην ασφάλεια των παιδιών είναι ένα σαφές σημάδι πλαστής μάσκας επειδή η NIOSH δεν εγκρίνει μάσκες προσώπου για παιδιά.

Μedscape, 19-02-2021


Αυτά αφορούν τις ΗΠΑ. Αλλά βέβαια με κάποιες παραλλαγές θα ισχύουν και για τις μάσκες άλλης προέλευσης. Μικρή έρευνα σε φαρμακεία έδειξε ότι πλείστες μάσκες αυτού του τύπου που κυκλοφορούν στην αγορά δεν αναγράφουν τα παραπάνω στοιχεία. Δεν γνωρίζω αν μπορεί με κάποιον τρόπο να πιστοποιηθεί η γνησιότητα της μάσκας στη χώρα μας, αλλά ας είμαστε προσεκτικοί και ας ψάχνουμε όταν αγοράζουμε. 


   

Δεν υπάρχουν σχόλια: