Μαρτίου 11, 2021

ΝΟΣΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟ COVID-19 ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Θα επανέλθω στο θέμα (δες ανάρτηση της 23-02-2021)

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άτομα που νόσησαν από Covid-19 απαντούν εξαιρετικά καλά στην πρώτη δόση εμβολίου με υψηλό τίτλο αντισωμάτων, σε βαθμό που δεν χρειάζεται δεύτερη δόση.

Παρά ταύτα οι συγγραφείς τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

 

JAMA. Published online March 1, 2021. doi:10.1001/jama.2021.3341

Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, March 6-10, 2021 

ΝEJM March10 2021 doi:10.1056/NEJMc2101667


Σημείωση: Το πρόβλημα νομίζω δεν είναι αν οι νοσήσαντες απαντούν στο εμβόλιο. Φυσικό είναι να απαντούν. Το πρόβλημα είναι αν και γιατί να χρειάζονται εμβόλιο. Και μάλιστα τόσο νωρίς μετά τη νόσηση. Αυτό δεν το διευκρινίζουν οι συγγραφείς. Τονίζουν όμως ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου σε νοσήσαντες είναι πολύ περισσότερες από ότι σε μη νοσήσαντες, έστω κι αν είναι ήπιες. 

Η κατάσταση λοιπόν έχει ως εξής σήμερα: Οι επίσημοι φορείς προτείνουν εμβολιασμό των νοσησάντων με δύο δόσεις. Οι ερευνητές εισηγούνται μία δόση. Επαρκής ερμηνεία των δύο αυτών σχημάτων δεν υπάρχει. Επαρκής αιτιολόγηση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού σε άτομα που νόσησαν δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά υπάρχει μια, περίεργη θα έλεγα, αμφισβήτηση της αξίας της φυσικής ανοσίας. 

Προσωπικά δεν θα πρότεινα σε κάποιον που νόσησε και ανέπτυξε αντισώματα, να εμβολιασθεί (και οπωσδήποτε όχι τόσο άμεσα). Στο μέλλον θα γνωρίζουμε περισσότερα για τη νόσο, για τα εμβόλια και για τις τυχόν επιπτώσεις τους. Το μέλλον λοιπόν θα δείξει. 

      



Δεν υπάρχουν σχόλια: