Ιανουαρίου 26, 2022

ΠΕΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ

Στο Ισραήλ μελετούν ήδη την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και ήδη έχουν καλές ενδείξεις ότι η δόση αυτή προστατεύει τους λήπτες, δύο έως τρεις φορές περισσότερο από ότι η τρίτη δόση, όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση.

Reuters 24-01-2022


Βέβαια αυτά περίπου λέγανε και για την τρίτη δόση. Να δούμε τι θα πουν για την 5η, 6η κοκ  Απορώ πως υπάρχουν ακόμη επιστήμονες που λένε ότι το εμβόλιο δεν είναι πειραματικό. Τόσες δοκιμές γίνονται. Για το πόσες δόσεις χρειάζονται, πόση ποσότητα αντιγόνου χρειάζεται, ποιά μεσοδιαστήματα είναι τα πλέον κατάλληλα κλπ κλπ. Τις ανεπιθύμητες ενέργειες τώρα τις συλλέγουν. Θα μου πείτε ότι δεν ξέρουν οι άνθρωποι, δοκιμάζουν για να διαπιστώσουν. Δεν είναι κακό αυτό. Αλλά ας δεχτούμε επιτέλους ότι συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια δοκιμή ενός προϊόντος με τεράστιο αριθμό ληπτών. Ας μη το πούμε πείραμα (αφού ενοχλεί κάποιους η λέξη), ας το πούμε δοκιμή. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής ή των εμβολίων (όπως το επιθυμείτε).

Έρχονται λοιπόν γιατροί και λένε, μα που το είδατε το πείραμα, δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο. Μα ακριβώς αυτό είναι. Πείραμα δισεκατομμυρίων. Τα δισεκατομμύρια αφορούν και τους λήπτες (σε αριθμό) και την οικονομία (σε δολάρια). Τι αλλάζει στον ορισμό του πειράματος αν αλλάξει ο αριθμός των συμμετεχόντων; Πείραμα και αυτό των 1.000 ατόμων, πείραμα και αυτό του 1.000.000.000. Απλά στο μεγάλο πείραμα τα συμπεράσματα θα είναι πιο αξιόπιστα. Ασχέτως αν θα τα έχουν πληρώσει πανάκριβα ή ακόμη και με μη κοστολογούμενο τίμημα, οι λήπτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: