Ιανουαρίου 08, 2024

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΟΒΑΡΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μεγάλη μελέτη της Γερμανικής Παιδιατρικής Εταιρείας σε εθνικό επίπεδο εξέτασε τη βαρύτητα της COVID-19 σε παιδιά έως 17 ετών καθώς και τους παράγοντες που θα ήσαν υψηλού κινδύνου για τη  βαρύτητα και την εξέλιξη της νόσου. 

Τα ευρήματα τους: 

- η νόσος ήταν γενικά ήπια και σε μικρό ποσοστό οδήγησε σε νοσηλεία

- κύριοι παράγοντες κινδύνου για νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ ήταν η παχυσαρκία, η τρισωμία 21 και άλλες γενετικές παθήσεις, η ύπαρξη νευρολογικών ή νευρομυικών νόσων και τυχόν συμπαραμαρτούσες λοιμώξεις

- η τρισωμία 21 και η παχυσαρκία, δεν αποτέλεσαν παράγοντες κινδύνου την περίοδο του στελέχους omicron

- τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά δεν βρέθηκε να είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό.

- ο κίνδυνος για εισαγωγή σε ΜΕΘ ήταν υψηλότερος στην ηλικία 12-17 ετών και δευτερευόντως στην ηλικία 1-4 ετών.

Sci Rep 14, 47 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-023-49210-1


Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται ουσιαστικά εμβολιασμό (δεδομένου και των ανεπιθυμήτων ενεργειών του εμβολίου). Δικαιώνουν μάλιστα και αυτό που λέγαμε εξ αρχής, ότι αν κάποιος θέλει να χορηγήσει εμβόλιο στα παιδιά ας το πράξει μόνον σε παιδιά πολύ υψηλού κινδύνου. Εξάλλου αυτό συνιστά πλέον και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. 

Και όσο θυμάμαι τις αμετροεπείς δηλώσεις των δικών μας "ειδικών" που μιλούσαν για σοβαρές επιπλοκές της νόσου, για θανάτους, για ανοσία αγέλης !




1 σχόλιο:

Καβουρης Κυριάκος είπε...

Κατ' αρχήν χρόνια πολλά για την ονομαστική σας εορτή.Υγεια και ευτυχία σε εσάς και την οικογένειά σας.
Όσον αφορά το θέμα τού εμβολιασμού των υψηλού κινδύνου παιδιών, εγώ διαφωνώ κάθετα. Τα δεδομένα: προτείνουμε τον εμβολιασμό παιδιών με προβλήματα υγείας με ένα εμβόλιο που αποδεδειγμένα δεν σε προφυλάσσει απο τη νόσηση,νομιζω ό,τι εχουν πειστεί όλοι επ αυτού. Εμβόλιο για να νοσείς πιο ελαφρά δεν έχω διδαχτεί να υπάρχει.
Το εύρος των πιθανών παρενεργειών μάλλον πρέπει να είναι απρόβλεπτο και να μην μπορεί να τις φανταστεί ούτε ο ποιό αχαλίνωτος νούς.
Καρδιαγγειακά, νευρολογικά, επιτάχυνση καρκίνων; αναπαραγωγης;Parkinson?
Αναμφισβήτητα η ζυγαριά γέρνει υπέρ τού μη εμβολιασμού, αυτο λέει η απλή λογική
Εννοείται ότι για τα υγιή παιδιά ούτε λόγος για εμβολιασμό
Καβούρης Κυριάκος