Ιουνίου 06, 2024

ΝΕΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Σχετικά πρόσφατα εισήχθησαν στην ελληνική αγορά δύο νέα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια, ένα 15δύναμο-PCV15  (Vaxneuvance) και ένα 20δύναμο-PCV20 (Prevenar 20).  Τα δύο αυτά νέα εμβόλια κυκλοφόρησαν αρχικά για ενήλικες αλλά στη συνέχεια το PCV15 έλαβε άδεια και για τα παιδιά, ενώ τελευταία έλαβε παρόμοια άδεια και το PCV20, με διαφοροποιημένο όμως δοσολογικό σχήμα 3+1 (τα άλλα είναι 2+1).  

Tο PCV15 περιέχει δύο επιπλέον ορότυπους από τους 13 ήδη προϋπάρχοντες στο PCV13, οι οποίοι δύο ευθύνονται για το 13% της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. 

Το PCV20 περιέχει επτά επιπλέον ορότυπους πλέον των 13 προϋπαρχόντων, οι οποίοι επτά ευθύνονται για το 28% της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Η συχνότητα των οροτύπων που ευθύνονται για την πνευμονιοκοκκική πνευμονία ποικίλει,  με μία μελέτη να δείχνει ότι οι πρόσθετοι ορότυποι ευθύνονται για το 3.3% έως 1.4% των περιπτώσεων. 

Ανοσογονικά: Το PCV15 έχει παρόμοιους τίτλους με το PCV13. 

Στο PCV20 παρατηρήθηκαν αριθμητικά χαμηλότεροι γεωμετρικοί μέσοι τίτλοι στους κοινούς ορότυπους σε σύγκριση με το PCV13, ωστόσο, η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων είναι άγνωστη. Eπίσης, η απόκριση στον ορότυπο 8 του PCV20 δεν πέτυχε το προκαθορισμένο στατιστικό κριτήριο  μη κατωτερότητας.  Η κλινική σημασία και αυτής της παρατήρησης είναι άγνωστη. Η έγκριση των νέων εμβολίων έγινε με βάση τη μη κατωτερότητα σε σχέση με το παλαιότερο.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι χαμηλότερες ανοσιακές απαντήσεις σε μερικά αντιγόνα τόσο του PCV15 όσο και του PCV20 θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα, τη διάρκεια προστασίας, τη φορία και την ανοσία αγέλης μετά τη χορήγηση των εμβολίων αυτών.

Ως προς την αποτελεσματικότητα: το PCV15 έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το PCV13 για τους 13 ορότυπους και θεωρείται ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τους επιπλέον δύο.  

Για το PCV20 δεν έχουν υποβληθεί μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας (με βάση το SPC του σκευάσματος). Πιστεύεται ότι οι επιπλέον 7 ορότυποι θα ανταποκριθούν όπως και οι 13 παλαιότεροι που υπάρχουν στο εμβόλιο. 

Φυσικά είναι πολύ ενωρίς για να διαπιστωθεί η επίπτωση των δύο αυτών νέων εμβολίων τόσο στη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική λοίμωξη όσο και στην πνευμονία. Όλα δηλ είναι προς το παρόν υπό αίρεση ή σε αναμονή.

SPC σκευασμάτων 

   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: