Οκτωβρίου 08, 2024

ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ βρέθηκε ότι το 90 % των βρεφών κάτω των 6 μηνών που νοσηλεύονται για COVID-19 είναι μητέρων που δεν είχαν εμβολιασθεί κατά του ιού στη διάρκεια της κύησης. Kαι με βάση τα ευρήματα οι συγγραφείς τονίζουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού της εγκύου κατά του κορωνοϊού. 

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τη μελέτη. Πρόκειται για 1470 νοσηλευθέντα για κορωνοϊό βρέφη από 12 Πολιτείες των ΗΠΑ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ενός συστήματος που ονομάζουν COVID-19–Associated Hospitalization Surveillance Network (COVID-NET).

Από το σύνολο αυτό των βρεφών το 24% είχε ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Σε ένα άλλο 30% συνυπήρχε με τον κορωνοϊο και ακόμη ένας ιός. Αυτά τα δύο όπως είναι ευνόητο περιορίζουν πολύ την απόδοση ευθυνών στον κορωνοϊό για νοσηλεία. Άλλο ποσοστό να νοσηλευθείς επειδή έχεις υποκείμενα νοσήματα και άλλο αν δεν έχεις κάτι. Επίσης διαφορετική έκβαση έχει η νόσηση από κορωνοϊό μόνο και διαφορετική αν συνυπάρχουν και άλλα παθογόνα. 

Πέραν αυτών η μελέτη είχε και άλλους περιορισμούς (κατά τους συγγραφείς): 

- οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό της μητέρας δεν ήσαν πλήρεις πάντα.

- ο γενικός πληθυσμός βρεφών κάτω των 6 μηνών στις 12 Πολιτείες της μελέτης δεν ήταν διαθέσιμος, άρα και τα ποσοστά των νοσησάντων βεφών ήταν ανακριβή.

- Το σύστημα COVID-NET στηρίζεται κυρίως σε κλινικά δεδομένα και συνεπώς μπορεί να μην  ελέγχθηκαν εργαστηριακά όλα τα νοσηλευθέντα βρέφη, άρα να μην είναι σίγουρο ότι η νοσηλεία οφειλόταν στον κορωνοϊό. 

-το σύστημα COVID-NET περιλαμβάνει περίπου μόλις το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ και άρα τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν.


 ΜΜWR 2024, 73(38);830–836


Mε αυτή λοιπόν την ατελή μελέτη (και προφανώς και με άλλες παραπλήσιες) μας λένε οι Αμερικανοί ότι είναι αναγκαίο να εμβολιάζουμε τις έγκυες !


2 σχόλια:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΡΙΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΕΓΚΡΙΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ!

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Φίλε μου, αυτό δείχνει ότι δεν πρέπι να καταπίνουμε αμάσητα ότι μας σερβίρει οποιοσδήποτε συγγραφέας, ερευνητής, επιστήμονας, ρυθμιστική αρχή κλπ .