Φεβρουαρίου 10, 2008

Γ-ΣΦΑΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΤΑΪΟΥ

Είναι γνωστό ότι η χορήγηση γ-σφαιρίνης ή αίματος ή παραγώγων αίματος υπεισέρχεται στους εμβολιασμούς με ζώντα εμβόλια. Η επίπτωση αφορά κυρίως το εμβόλιο της ιλαράς. Στη συνέχεια προστέθηκε και το εμβόλιο της ανεμευλογιάς. Το διάστημα που πρέπει να παρέλθει από τη λήψη σφαιρίνης έως τον εμβολιασμό κυμαίνεται από 3 έως 11 μήνες, αναλόγως της ποσότητας της σφαιρίνης και του είδους του νοσήματος για το οποίο χορηγήθηκε.

Τελευταία όμως κυκλοφορεί και άλλο ζωντανό εμβόλιο, αυτό κατά του Ροταϊού. Βέβαια στην ηλικία που γίνεται, δύσκολα θα έχει προηγηθεί λήψη σφαιρίνης οπότε μάλλον δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο, επειδή κάποια βρέφη μπορεί να έχουν λάβει κατά τη γέννηση υπεράνοση γ-σφαιρίνη για ηπατίτιδα Β ή ακόμη και σφαιρίνη για προφύλαξη από ανεμευλογιά, θα πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη.

Τι ισχύει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις; Το θέμα δεν είναι πλήρως διευκρινισμένο, διότι δεν είναι γνωστό αν και πόσο επηρεάζει τον συγκεκριμένο εμβολιασμό η χορήγηση τέτοιων δόσεων σφαιρίνης.

Η οδηγία επισήμων φορέων που ισχύει σήμερα για το θέμα αναφέρει: "Το εμβόλιο κατά του Ροταϊού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 42 ημέρες μετά τη λήψη σφαιρίνης. Αν όμως το διάστημα αυτό θα είναι αιτία να χορηγηθεί η πρώτη δόση μετά την 13η εβδομάδα της ζωής, τότε μειώνεται το διάστημα ώστε η 1η δόση να χορηγηθεί στην κατάλληλη ηλικία".

ACIP, MMWR 2006, 55:1-13


Να σημειωθεί ότι η χορήγηση Synagis δεν επηρεάζει κανένα εμβολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: