Φεβρουαρίου 22, 2008

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ (S.aureus)

Πολύ πρόσφατα (Ann Int Med 19-02-2008), ανακοινώθηκε ότι ένα στέλεχος Staphylococcus aureus ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA), συγκεκριμένα το USA 300, το οποίο μάλιστα είναι πολυανθεκτικό, μπορεί να μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή ανδρός με άνδρα. Η μετάδοση αυτή είναι ανεξάρτητη προηγούμενης λοίμωξης με MRSA και ανεξάρτητη τυχόν HIV κατάστασης. Οι ερευνητές δεν μπορούν να διευκρινίσουν τον ακριβή τρόπο μετάδοσης, κάνοντας απλώς επιδημιολογικές παρατηρήσεις.
Το παραπάνω εύρημα δείχνει την πολύ μεγάλη σημασία της αυστηρής προσωπικής υγιεινής (τοπικής και γενικής) και του πολύ καλού πλυσίματος των χεριών. Το τελευταίο αποτελεί τον χρυσό κανόνα προφύλαξης από λοιμώξεις.
Δείχνει επίσης ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ίσως δεν είναι μόνο αυτά τα κλασικά που γνωρίζουμε αλλά πολύ περισσότερα, που μελλοντικά μπορεί να αποδειχθούν και πιο επικίνδυνα.
Τέλος, δείχνει ότι η τήρηση φυσιολογικών σχέσεων, και η τήρηση μονογαμικών σχέσεων προφυλάσσει από πολλά, ενώ η χρήση προφυλακτικού θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα, παντού και πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: