Δεκεμβρίου 12, 2008

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

1. Η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία μπορεί να μιμηθεί αρχικά οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη εκδηλούμενη με πυρετό, μυαλγίες, κεφαλαλγία, κακουχία, φαρυγγίτιδα.
2. Στα αρχικά στάδια η νόσος μπορεί να εμφανίσει εξάνθημα κηλιδοβλατιδώδες, που μοιάζει πολύ με ιογενή εξανθήματα.
3. Οι πετέχειες είναι σημαντικό στοιχείο της λοίμωξης – γιαυτό κάθε ασθενής πρέπει να εξετάζεται τελείως γυμνός και να ελέγχονται ειδικά τα κάτω άκρα.
4. Τα κλασικά σημεία της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης είναι έκδηλα μόνο στο 70% των περιπτώσεων.
5. Ασθενείς με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα μπορεί να έχουν φυσικολογικά ευρήματα από τη γενική εξέταση του ΕΝΥ ακόμη και επί θετικής καλλιέργειας του ΕΝΥ.
6. Συνεπώς η μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διαφορική διάγνωση έστω και στην απουσία δερματικών αλλοιώσεων ή παθολογικών ευρημάτων από το ΕΝΥ.
7. Τα σημεία και συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας δεν είναι διαφορετικά από τα αντίστοιχα μηνιγγίτιδας άλλης αιτιολογίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί μπερδεύουν την μηνιγγιτιδοκοκαιμία με την μηνιγγίτιδα .

Πόσα παιδιά με πυρετό εξετάζονται χωρίς να έχουν βγάλει παπούτσια , παντελόνια και κάλτσες ; Σας πληροφορώ πάρα πολλά , δυστυχώς .

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Μπάρκα
Για το δεύτερο, παλαιότερα ήταν κανόνας. Είναι βασικό ιατρικό λάθος να εξετάζεις ένα παιδί σηκώνοντας μόνο τα ρούχα του και κάνοντας μόνο μια απλή ακρόαση και μια επιπόλαια εξέταση. Πιαθνόν να ισχύει και σήμερα σε μεγάλο βαθμό.

Για το πρώτο: όντως πολλές φορές υπάρχει άγνοια.
Το βλέπουμε όμως όχι μόνο σ΄ αυτό το θέμα αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, σε συνταγές που έρχονται στο νοσοκομείο, σε εξετάσεις ειδικότητας, σε συζητήσεις μεταξύ ιατρών και ειδικά σε άτομα που τελείωσαν σχολές τριετούς φοιτήσεως (σε άλλες χώρες), μάλλον παραϊατρικές, χωρίς να δούν ασθενή στη ζωή τους, τα κατάφεραν (πως άραγε;) να αναγνωρίσουν ως πτυχία ιατρικής και προσπαθούν μέσα από βιβλία να μάθουν ιατρική (και χωρίς να ξέρουν να ερμηνεύουν και καλά τη γλώσσα που διαβάζουν).

Μετά λένε γιατί δεν πάει καλά αυτή η χώρα. Που συλλέγει τους πάντες στα σπλάχνα της.

Εγώ δεν θυμάμαι, οι Έλληνες μετανάστες να ήταν πλιατσικολόγοι στις χώρες που μετανάστευαν. Παντού ζούσαν αξιοπρεπώς και οι περισσότεροι επέτυχαν.

Μάλλον όμως ξεφύγαμε από τα ιατρικά.

Καλό βράδυ.

elsa είπε...

Κύριε Καβαλιώτη, χρόνια πολλά και καλές γιορτές. Είμαι η κα Καλούδη που επικοινώνησα μαζί σας την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα της ΧΜΠ σε μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο. Ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση απάντησή σας και να σας πληροφορήσω ότι 1 από τα 20 θέματα των λοιμώξεων στις εξετάσεις μου ήταν κι αυτό! Κάποια στιγμή, αν θα σας ενδιέφερε, θα μπορούσα να σας στείλω και τα υπόλοιπα θέματα της κας Θεοδωρίδου, ήταν όλα πολύ...πονηρά! Όσο για μένα,ετοιμάζομαι τώρα για τα προφορικά. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι και σας εύχομαι ο καινούριος χρόνος να σας βρει με υγεία και ευτυχία.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ.
Και σε σας πολλές ευχές για τον καινούριο χρόνο.
Καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλή σταδιοδρομία.
Θα με ενδιέφερε όντως. Στείλτε τα στο μαιλ μου.